Zonnepanelen zonder Omvormer

Interesse in zonnepanelen, maar geen plek voor een omvormer? Kunnen zonnepanelen niet gewoon werken zonder omvormer? Hieronder lees je hier meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Zijn zonnepanelen zonder omvormer mogelijk?

Nee, het is niet mogelijk om zonnepanelen te gebruiken zonder omvormer.

Waarom zijn omvormers nodig bij een zonnepanelensysteem?

Een omvormer(s) is nodig omdat zonnepanelen gelijkstroom leveren en de elektrische apparaten in huis op wisselstroom werken.

Wat is gelijkstroom en wisselstroom dan?

  • Gelijkstroom: Bij gelijkstroom stromen elektronen constant één richting op.
  • Wisselstroom: Bij wisselstroom stromen de elektronen steeds heen en weer, van pluspool naar minpool en vice versa.

Een zonnepaneel direct aansluiten op een apparaat betekent dat het gewoonweg niet werkt.

Zonnepanelen hebben een omvormer nodig

Werken zonnepanelen zonder centrale omvormer?

Zonnepanelen werken vaak met een centrale omvormer. Deze hangt vaak in de garage, in de technische ruimte of op zolder. Een centrale omvormer werken bij een zonnepanelen systeem die in serie verbonden zijn.

Waarom heb je een centrale string omvormer nodig?

Maar werken zonnepanelen zonder centrale stringomvormer?

Ja, een zonnepanelen systeem heeft niet per se een centrale omvormer nodig. Er zit wel een grote maar aan; als je geen centrale omvormer wilt of een geen plek hebt dan heb je micro-omvormers nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

Micro-omvormers

Kies je niet voor een centrale omvormer, dan moet je kiezen voor micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die direct onder de zonnepanelen worden gemonteerd.

Waarom heb je micro-omvormers nodig?

Voordelen

  • De micro-omvormers zorgen voor een parallel geschakelde zonnepanelensysteem. Dit houdt simpel gezegd in dat zonnepanelen geen invloed op elkaar hebben. Heeft één van de panelen een lagere opbrengst, door bijvoorbeeld schaduw, dan hebben de andere panelen hier niet onder te lijden.
  • Je kunt met micro-omvormers per paneel zien wat de opbrengsten zijn.
  • Je hoeft geen centrale stringomvormer in huis te hangen.

AC panelen

Er zijn naast losse micro-omvomers ook panelen met geïntegreerde micro-omvormers. Deze zonnepanelen worden AC panelen genoemd.

Interesse in zonnepanelen op centraal stringomvormer of micro-omvormers? Vraag advies aan zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Zonnepanelen met stekker

Naast zonnepanelen op een centrale omvormer en losse micro-omvormers, heb je ook zonnepanelen met stekker. Dit type zonnepanelen zijn een soort AC panelen, omdat de omvormer zit geïntegreerd.

Zonnepanelen met stekker worden niet op de meterkast aangesloten, maar in het stopcontact.

Zonnepanelen met stekker leveren relatief weinig op. Je mag namelijk maximaal maar 600 Wp opwekken met panelen op stekker. Een zonnepanelen met stekker bestaan vaak uit 2 soms 3 panelen die maximaal 600 Wp opwekken.

Werken zonnepanelen zonder optimizers?

Ja, je kunt zonnepanelen laten werken zonder optimizers. Optimizers helpen met het optimaliseren van de opbrengst maar zijn niet nodig om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

Optimizers lijken op micro-omvormers, maar werken wel anders.

  • Een optimizer zit ook direct onder de zonnepaneel, maar worden wel aangesloten op een centrale omvormer.
  • De optimizers zorgen dat slecht presterende zonnepanelen de opbrengst van de andere zonnepanelen in de serie niet negatief beïnvloeden. Dit hebben optimizers en micro-omvormers gemeen. Een zonnepaneel kan slecht presteren door de schaduw van een schoorsteen of boom.

Als je een dak hebt waar ongehinderd de hele dag zon op staat zijn optimizers niet nodig. Dus daarom zijn optimizers niet noodzakelijk in elke situatie om een zonnepanelen systeem optimaal te laten werken. Daarnaast wordt er vaker bij een dak met schaduw gekozen voor micro-omvormers.

Micro-omvormers zijn duurder, maar bieden ook enkele voordelen:

  • Optimizers hebben een hogere opstartinspanning nodig dan bij een centrale omvormer of micro-omvormers. De opstartinspanning is het punt waarop de zonnepanelen genoeg instraling krijgen om de omvormer aan het werk te zetten.
  • De gemiddelde levensduur van micro-omvormers is langer en zijn minder lastig te repareren dan optimizers.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Interesse in zonnepanelen met de juiste omvormer? Vraag hieronder offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Geheel vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten