Kleine Zonnepanelen

Het formaat van zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij de keuze van een zonnepanelen systeem.

Het formaat is niet alleen bepalend voor het vermogen van het betreffende zonnepaneel, maar ook voor de hoeveelheid zonnepanelen die op je dak geplaatst kunnen worden. Heb je niet veel ruimte op het dak voor zonnepanelen dan kun je eventueel kiezen voor kleinere zonnepanelen.

In deze gids lees je onder andere welke soorten zonnepanelen er verkrijgbaar zijn in klein formaat en wat de voor- en nadelen zijn.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn klein formaat zonnepanelen?

  • Er wordt gesproken van kleine zonnepanelen als ze een formaat hebben van gemiddeld 125 cm x 100 cm.
  • Deze zonnepanelen met een klein formaat zijn toe te passen bij kleinere huizen, op tuinhuizen of schuurtjes en als aanvulling op je bestaande systeem. Ze kunnen ook geplaatst worden op een balkon.
  • Daarnaast worden deze kleine zonnepanelen gebruikt voor campers en boten. Op deze manier heb je altijd je eigen betrouwbare stroomvoorziening.
  • Zonnepanelen met een klein formaat hebben in de regel een lagere efficiëntie dan grotere panelen. Om hetzelfde vermogen te kunnen produceren heb je er dus meer van nodig.

Wat is een kleine zonnepanelen tov ander formaat zonnepanelen

Wat leveren kleine zonnepanelen?

Gemiddeld kun je bij een zonnepaneel klein formaat uitgaan van een opbrengst die ligt tussen de 150 en 200 Wattpiek (Wp).

Dit is een gemiddeld lager vermogen dan standaard formaat zonnepanelen, die een gemiddeld vermogen hebben van 325 Wp.

Standaard formaat zonnepanelen zijn 165 cm hoog x 99 cm breed.

Correctiefactor

  • Houd er wel rekening mee dat het vermogen van een zonnepaneel het piekvermogen betreft: dus het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren.
  • Dit piekvermogen wordt in de praktijk vrijwel nooit gehaald, er moet dan sprake zijn van ideale omstandigheden zoals een ideale ligging ten opzichte van de zon, een optimale hellingshoek en de meest gunstige weersomstandigheden.
  • Om die reden wordt er gerekend met een correctiefactor van 0,85. Door het aantal Wattpiek hiermee te vermenigvuldigen, kom je uit op een vermogen dat in ons land realistischer is.
  • Uitgaande van een klein formaat zonnepaneel met een (piek)vermogen van 145, kun je uitgaan van een werkelijk vermogen van 0,85 x 145 = 123 kWh.

Welke soorten kleine formaat zonnepanelen zijn er?

Net als de standaard zonnepanelen, zijn klein formaat zonnepanelen verkrijgbaar in verschillende soorten:

Kleine zonnepanelen met aluminium frame

  • Deze zonnepanelen zien eruit als normale zonnepanelen alleen dan in een wat kleiner formaat.
  • Het frame vormt een belangrijk element van een zonnepaneel. Het helpt om de verschillende componenten bij elkaar te houden, het biedt bescherming tegen weersomstandigheden en verbetert de duurzaamheid.
  • De meeste zonnepaneel frames zijn gemaakt van geanodiseerd of gepoedercoat aluminium.

Kleine formaat zonnepaneel met aluminium frame

Dunne film flexibele zonnepanelen

  • Dunne film zonnepanelen zijn flexibele zonnepanelen die ook gebruikt kunnen worden op gebogen delen van het dak.
  • Het rendement van deze zonnepanelen komt alleen niet in de buurt van andere zonnepanelen zoals monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen worden vooral gekozen vanwege hun lichte gewicht en het feit dat ze goed toepasbaar zijn voor plaatsing op gebogen oppervlaktes.

Dunne film panelen in klein formaat

Mobiele zonnepanelen

  • Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om zonnepanelen die je kunt verplaatsen.
  • Dit is mogelijk doordat deze panelen beschikken over een ingebouwde accu waarin de zonne-energie wordt opgeslagen.
  • Deze opgeslagen stroom kan op elk moment van de dag ingezet worden.
  • Mobiele zonnepanelen zijn heel geschikt voor plekken waar het niet mogelijk is om je aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Ook voor gebruik op de camping zijn ze heel geschikt.

Kleine mobiele zonnepanelen

Wat is het verschil tussen standaard en flexibele panelen

Het grote voordeel van een flexibel zonnepaneel is dat deze buigzaam en lichter is en om die reden op veel plekken toepasbaar is.

Denk hierbij aan de plaatsing op campers, boten, schuurtjes en andere gebogen oppervlaktes. Groot voordeel is dat deze flexibele zonnepanelen ook nog eens beloopbaar zijn. Wel zijn flexibele zonnepanelen vaak wat duurder dan normale zonnepanelen.

Waarvoor zijn kleine formaat zonnepanelen geschikt?

Kleine zonnepanelen zijn voor veel verschillende plekken geschikt:

  • Kleine zonnepanelen op je dak: Heb je een klein dak waarop de standaard formaat zonnepanelen niet goed passen? Dan is het met kleine formaat zonnepanelen toch mogelijk om je eigen stroom op te wekken.
  • Kleine zonnepanelen voor de boot: Door middel van zonnepanelen op je boot kun je stroom opwekken voor de verlichting en je elektrische apparaten. Voor langere boottochten kan het nodig zijn om één of meer accu’s te gebruiken om gedurende de tocht niet zonder stroom te zitten.
  • Kleine zonnepanelen voor de camper: Ook wanneer je een camper hebt, is het mogelijk om met kleine zonnepanelen je eigen stroom op te wekken. Ook hier kun je gebruikmaken van een accu zodat je de stroom op kunt slaan voor later gebruik.
  • Kleine zonnepanelen voor een tuinhuis: Door zonnepanelen te plaatsen op je tuinhuis kun je stroom opwekken voor je tuinverlichting of voor de apparatuur die je gebruikt in de tuin.

Wat zijn de voordelen van kleine zonnepanelen?

De voordelen van kleine zonnepanelen zijn:

  • Voordeliger in aanschaf: Met de aanschaf van een klein zonnepaneel ben je goedkoper uit dan met die van een standaard formaat paneel. Kleine zonnepanelen hebben daardoor wel een lager piekvermogen.
  • Zeer geschikt voor kleine oppervlaktes: Door het kleine formaat zijn ze heel geschikt voor plaatsing op kleinere oppervlaktes zoals een klein dak van je huis, een tuinhuis of het dak van je boot of camper.
  • In sommige gevallen zelf te monteren: Wanneer het gaat om een zonnepaneel met een stekker voor in het stopcontact of een klein zonnepaneel dat voorzien is van een accu, is het vaak mogelijk om deze zelf te monteren. Gaat het om een hele set van zonnepanelen voor op het dak dan kun je deze beter wel laten installeren door een professionele zonnepanelen specialist.

Wat zijn de nadelen van kleine zonnepanelen?

  • Lagere efficiëntie: Zonnepanelen met een klein formaat zijn vaak minder efficiënt in het omzetten van zonlicht naar stroom dan grotere panelen.
  • Minder hoge opbrengst: Als gevolg van hun lagere efficiëntie leveren zonnepanelen met een klein formaat minder stroom dan de standaard formaat zonnepanelen. Kies je voor kleinere zonnepanelen dan heb je er dus meer van nodig om je van de gewenste opbrengst te kunnen voorzien.
  • Minder goede kwaliteit: De beste technologie wordt doorgaans toch ingezet voor de standaard zonnepanelen, omdat de vraag hiernaar nou eenmaal groter is. Laat je bij de keuze voor kleinere panelen dus goed adviseren zodat je zeker weet dat je kwalitatief hoogstaande zonnepanelen met een lange levensduur aanschaft.

Kiezen voor kleine of standaard formaat panelen?

Het antwoord op deze vraag is per situatie verschillend. Overweeg je de aanschaf van kleine zonnepanelen houd dan wel rekening met de volgende zaken:

  • Klein dak: Beschik je over een klein dak dan is de keuze voor kleine zonnepanelen niet automatisch de beste keuze. Kleinere panelen hebben minder vermogen, waardoor je er meer van nodig hebt. Vaak is het dan toch beter om te kiezen voor standaard panelen met een groter vermogen per m² en een beter rendement.
  • Vervanging: Omdat kleine zonnepanelen schaarser zijn, is het belangrijk om ook vanuit het oogpunt van vervanging hier rekening mee te houden. In hoeverre is het geleverd product in de toekomst gemakkelijk te vervangen wanneer deze stuk is?
  • Prijs: Kijkend naar het totale aantal kleine zonnepanelen dat je nodig hebt, ben je in vergelijking met grotere zonnepanelen, vaak duurder uit. Je bent dan in de regel voordeliger uit wanneer je kiest voor een set standaard zonnepanelen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je ook met behulp van zonnepanelen je eigen groene stroom opwekken? Laat je vooraf goed adviseren.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Vergelijkbare berichten