Energieneutrale Woning: Voor- en Nadelen

Met een energieneutrale woning breng je het huis in balans. Kortweg gezegd wek je evenveel energie op als dat je verbruikt.

Benieuwd hoe je een energieneutraal huis krijgt?

Ontdek de voordelen hiervan en welke stappen je kunt ondernemen.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is energieneutraal wonen?

Energieneutraal betekent dat je op jaarbasis net zoveel energie opwekt als verbruikt. Hiermee breng je de energiekosten omlaag, tot het liefst €0.

Daarom wordt energieneutraal wonen ook wel ‘nul-energiewoning‘ genoemd.

Een huis energieneutraal maken is niet eenvoudig. Zeker bij bestaande huizen is het lastig om deze helemaal energieneutraal te maken. Maar er kan wel naar gestreefd worden.

Als je stap-voor-stap naar een nul-energiewoning toewerkt, heb je er in de tussentijd ook profijt van.

De energierekening gaat beneden en het wordt aangenamer warm in huis. Met elke verbetering, van isolatie tot een (hybride) warmtepomp bespaar je steeds meer energie.

Vooruitlopend op de toekomst

Sinds 2021 worden bijna alle nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd. Dit worden ook wel BEN woningen genoemd. BEN staat voor ‘bijna energieneutraal’.

In 2050 is het streven dat alle huizen in België energieneutraal zijn.

Wat zijn de voordelen van een energieneutrale woning?

Een huis energieneutraal maken is een uitdaging en vraagt om aardig wat investeringen.

Maar het voordeel van energiezuinig en energieneutraal wonen is dat het geld bespaart. Dus de investeringen betalen zich terug.

Spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld al binnen 4 jaar terug. Het terugverdienen van PVC ramen is gemiddeld langer, maar verdien je alsnog terug.

Wat zijn die voordelen dan nog meer?

1. Lagere energierekening

Voor velen is dit voordeel doorslaggevend: een lagere energierekening.

Dankzij goede isolatie verbruik je ook een stuk minder energie.

Door gebruik te maken van zonnepanelen wek je eigen energie op. Deze energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en het water, maar ook natuurlijk voor andere apparatuur.

Klik op de onderstaande links om te zien wat je kunt besparen met de verschillende maatregelen.

2. CO2 uitstoot verminderen

Bijna een kwart van de CO2 uitstoot is afkomstig van woningen. Met een nulenergiewoning verbruik je minder energie en dus stoot je ook minder CO2 uit. Mooi bijkomend voordeel.

3. Premies op verduurzamen

Een energieneutraal huis bespaart niet alleen geld, ook kom je vaak in aanmerking voor premies als je een woning hebt van 15 jaar of ouder.

Hieronder lees je meer over de premies van de verschillende maatregelen:

3. Waarde van je huis

Energiezuinige huizen zijn geliefd, dat ze ook beter in de markt liggen. Met een energiezuinig huis krijg je ook een beter EPC.

Hoe maak je een huis energieneutraal dan?

Wat zijn de nadelen van een energieneutrale woning (willen)?

Een energieneutrale woning is heel prettig om in te wonen. Zowel wat betreft binnenklimaat als lage tot geen energiekosten. Maar er is ook een grote nadeel…

1. Hoge investeringen vooraf

Hoe je het ook bekijkt, een bestaande woning energieneutraal krijgen vraagt om een investering. Je moet aardig wat geld vrijmaken om te isoleren, verwarming aan te passen en eventueel aan een slimmer ventilatiesysteem. Voordat de investering terug is verdient gaan er jaren overheen. Maar die investering is het waard, omdat tijdens die periode je rekening al omlaag gaat en je woning in waarde stijgt.

Een goede tip is om eerst te beginnen met isoleren van je vloer, muren en dak. Dat scheelt al vaak veel op de energierekening op weg naar een energieneutrale woning.

2. Bij veel huizen zijn niet alle maatregelen mogelijk

Heb je een huis wat wel geïsoleerd kan worden, waar zonnepanelen op het dak mogelijk zijn, de warmtepomp een plekje krijgt en elektrisch koken mogelijk is? Dan heb je geluk. Helaas zijn niet alle huizen (nu) geschikt om totaal energieneutraal te maken. Heb je bijvoorbeeld geen ruimte voor een warmtepomp in en buitenshuis, dan is totaal energieneutraal wonen lastig. Een goede tussenstap in dit voorbeeld is een kleine hybride warmtepomp, maar dan ben je dus nog afhankelijk van een HR-ketel ter ondersteuning.

Een ander probleem kan de beschikbare ruimte voor zonnepanelen zijn. Als je niet voldoende zonnepanelen op je dak van je huis, schuur en grond kwijt kunt, is het lastig om je verbruik totaal dekken.

Hoe krijg je een duurzaam huis?

Begin vandaag nog met het plannen van een nul-energiewoning.

Met een goede voorbereiding weet je waar je aan toe bent. Op WarmerHuis vind je uitgebreide artikelen over de onderstaande onderwerpen.

Hieronder zie je een kort overzicht om je een idee te geven wat de stappen zijn.

  • Eerst begin je met het warmteverlies te verminderen (isoleren);
  • Daarna energiezuiniger stoken (verwarming);
  • Om als laatste zelf op te wekken (zonnepanelen / zonneboiler).  Zo ben je steeds minder afhankelijk van gas en externe energiebronnen.

Stap 1: Isoleren

Het begint allemaal met het isoleren van de huis. Door je vloer, (spouw)muur en dak te isoleren kun je hoop besparen tegen een relatief lage investering.

Isoleren is het laaghangende fruit om energie te besparen.

Stap 2: Duurzaam verwarmen

De verwarmingsketel met radiatoren is nog steeds populair. Maar bij een nulenergiewoning heb je toch een LTV verwarmingssysteem nodig. Denk aan een warmtepomp of zonneboiler voor warm tapwater.

Dit zijn de methoden van duurzaam verwarmen:

  • Vloerverwarming zorgt voor een fijne warme vloer. Je hebt elektrische en watergedragen vloerverwarming. De watergedragen is veruit de meest energiezuinige vloerverwarming. Dit zorgt tot wel 20% minder energieverbruik.
  • Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de verwarmingsketel. Hiermee verbruik je minder energie. Er is ook een hybride warmtepomp beschikbaar die wordt aangesloten op een HR-ketel. Voor de (hybride) warmtepomp is er ook premie beschikbaar.
  • Laag temperatuur verwarming (afgekort LTV)  komt in onder andere in de vorm van een warmtepomp, vloerverwarming, wandverwarming of LTV radiatoren. De aanvoertemperatuur ligt op maximaal 35 °C, wat een stuk lager is dan bij de normale centrale verwarming, dat tussen de 70 en 80 °C ligt. Door de lage temperatuur die nodig is, wordt er ook minder energie verbruikt.
  • De zonneboiler levert een warm water voor de douche en warm tapwater. De zonneboiler haalt zijn energie uit zonnecollecteren. Dit zijn geen platte panelen maar ronde buizen.

Stap 3: Energie opwekken door middel van zonnepanelen

Met zonnepanelen voorzie je het huis in zijn eigen stroomvoorziening. Zelfs bij bewolkt weer kun je nog steeds profiteren van (gratis) zonne-energie. Met ongeveer 12 zonnepanelen kun je 3000 kWh opwekken. Dit is het gemiddelde energieverbruik in België.

Soorten

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

Financiën

Er zijn enkele manieren om de aanschaf van zonnepanelen financieel te verzachten.

Premie

Er is premie beschikbaar voor zonnepanelen via je netbeheerder. Je kunt tot maximaal €750 aan premie ontvangen in 2023.

Lage btw-tarief van 6%

Ongeacht het bouwjaar van je huis, is de btw op een zonnepanelensysteem op 6% in 2023.

Zonnepanelen voor een energieneutraal huis

Bron foto: eastlondonlines.co.uk

Maak de eerste stap naar een energieneutraal huis

De woning in één keer energieneutraal maken vraagt veel werk en is een dure klus. Begin goed en start met het isoleren van de woning.

Vooral voor oudere woningen levert dit een flinke winst op. Stap daarna over op een warmtepomp of zonnepanelen: stap voor stap maak je de woning energieneutraal.

Begin altijd met isoleren voor de meeste winst…Vraag gratis offertes aan bij vloer, dak of (spouw)muurisolatie specialisten.

Vergelijkbare berichten