Hoe Lang Gaan Zonnepanelen Mee?

Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus waarschijnlijk vraag je jezelf af hoe lang pv-panelen mee gaan.

Je wilt na de terugverdientijd van zonnepanelen graag zo lang mogelijk winst maken op de investering toch?

In deze gids lees je wat je kan verwachten van de levensduur van zonnepanelen, hoe het zit met de garantie en wat je kan doen om de levensduur te verlengen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen?

Het oudste zonnepaneel ter wereld is al 60 jaar oud en werkt nog steeds. De kans dat zonnepanelen zolang meegaan is echter niet zo groot.

De gemiddelde verwachte levensduur is 25 tot 30 jaar.

Doordat zonnepanelen steeds beter worden, is de verwachting dat de gemiddelde levensduur omhoog zal gaan, richting de 40 jaar.

Bij de werkelijke levensduur spelen verschillende factoren een rol. Denk aan:

  • Soort zonnepaneel;
  • Gebruikte materialen;
  • Kwaliteit van de afwerking;
  • Vochtbestendigheid;
  • Weersomstandigheden.

Neemt de opbrengst af bij oudere zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan dus erg lang mee, maar ze blijven niet hun hele levensduur even goed werken. Naarmate de panelen ouder worden, gaan de opbrengsten iets achteruit. Kortom de economische levensduur van zonnepanelen is korter dan de technische levensduur.

Dit wordt degradatie genoemd.

Hoe snel de panelen achteruit gaan, verschilt per zonnepanelen merk.

Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen waarbij je kan rekenen op slechts 0,25% verlies van het vermogen per jaar, maar ook zonnepanelen die zo’n 1% per jaar achteruit gaan.

Op lange termijn levert dit een groot verschil op:

  • Zonnepanelen met een degradatie van 0,25% zitten na 25 jaar namelijk nog steeds op 94% van hun vermogen.
  • Heb je te maken met een jaarlijkse degradatie van 1%, dan is er na 25 jaar nog maar minder dan 78% van het vermogen over.

Kijk bij het kiezen van zonnepanelen dus niet alleen naar de levensduur, maar ook naar de te verwachten degradatie.

Vraag advies over de kosten en kwaliteit bij zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is de levensduur van de verschillende soorten zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Monokristal en polykristal zonnepanelen zijn de meest gebruikte. Deze verschillen van elkaar in de verwachte levensduur.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen worden het meest gebruikt. Ze zijn niet de goedkoopste in aanschaf, maar leveren zeer hoog opbrengsten. Je kan rekenen op een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristal zonnepanelen leveren iets minder opbrengsten op, al scoren ze tegenwoordig wel veel beter dan vroeger door verbeterde technologieën.

Je kan bij dit type zonnepanelen een levensduur van 25 à 30 jaar verwachten.

Wat is de levensduur van polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen?

Wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer?

Naast de panelen, is het belangrijk om ook te kijken naar de levensduur van de omvormer of micro-omvomers.

Een omvormer gaat namelijk een stuk korter mee dan de zonnepanelen zelf. Je kan erop rekenen dat de omvormer na 10 à 15 jaar aan vervanging toe is. Dat betekent dat je de omvormer hoogstwaarschijnlijk een keer moet vervangen tijdens de levensduur van je zonnepanelen.

Hoe lang gaan omvormers mee?

Hoeveel garantie zit er op zonnepanelen?

Op zonnepanelen hoor je altijd garantie te krijgen. Deze garanties zijn onder te verdelen in product-, installatie-, vermogens- en opbrengstgarantie.

1. Productgarantie

Garantie op de zonnepanelen en op de constructie. Vaak is dit 10 jaar. De productgarantie op de omvormer is doorgaans korter, bijvoorbeeld 5 jaar.

2. Installatiegarantie

Garantie op het installatiewerk. Denk bijvoorbeeld aan een kabel die niet goed is aangesloten en daardoor voor problemen zorgt. Over het algemeen mag je rekenen op minimaal 2 jaar installatiegarantie, maar er zijn ook veel aanbieders die een flink langere garantie geven.

3. Vermogensgarantie

Wat als je zonnepanelen in principe wel prima werken voor bijvoorbeeld je warmtepomp of elektrische vloerverwarming, maar het vermogen te hard achteruit gaat? Dan kan je aanspraak maken op de vermogensgarantie. Aanbieders geven bijvoorbeeld de garantie dat het vermogen nog minimaal 90% is na 10 jaar en 80% na 25 jaar.

Halen jouw zonnepanelen dit niet? Dan kan je aanspraak maken op de garantie. Er worden dan bijvoorbeeld onderdelen vervangen of je krijgt een vergoeding.

4. Opbrengstgarantie

Dan is er nog de opbrengstgarantie. Hierbij geeft een aanbieder je garantie op de ingeschatte opbrengst.

De aanbieder maakt voor de aanschaf een berekening voor je van de productie van je zonnepanelensysteem. Valt de daadwerkelijke opbrengst lager uit? Dan wordt dit verschil vergoed.

Vraag bij de aanschaf van zonnepanelen op welke garanties je recht hebt. Vraag vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Hoe kun je de levensduur van zonnepanelen verlengen?

Het belangrijkste wat je kan doen om de levensduur van je zonnepanelen te verlengen, is ze goed schoonhouden. Vieze panelen raken sneller beschadigd en het vuil kan na verloop van tijd inbranden.

Je zonnepanelen goed schoonhouden komt de opbrengst ook meteen ten goede, want hoe minder viezigheid op de panelen, hoe meer ze opbrengen.

Hoe vaak schoonmaken?

Het is aan te raden om je zonnepanelen eens per kwartaal te controleren op vuil en sneeuw van je panelen te verwijderen in de winter.

Hoe vaak een schoonmaakbeurt daadwerkelijk nodig is, verschilt per zonnepaneel installatie.

  • Staan er veel bomen in de buurt waardoor je last hebt van blaadjes?
  • Zijn er veel vogels waardoor de panelen vies worden door vogelpoep?
  • Ook de hellingshoek van de panelen heeft invloed. Op verticaal geplaatste panelen blijft uiteraard meer vuil liggen dan op schuine zonnepanelen.

Eens per jaar een schoonmaakbeurt is over het algemeen een goed uitgangspunt, maar bij sommige installaties is zelfs eens in de vijf jaar al voldoende.

Kun je zonnepanelen recyclen?

Zonnepanelen zijn te recyclen. Zo’n 80% van het glas kan opnieuw gebruikt worden. Van het metaal en kunststof kan zo’n 85% opnieuw gebruikt worden. Ook verschillende stoffen uit de cellen, zoals cadmium, kunnen gerecycled worden.

Schaf je nieuwe zonnepanelen aan? Dan kan de zonnepanelen specialist je oude zonnepanelen voor je meenemen (informeer welke service ze hierbij precies leveren).

Je kunt de panelen inleveren bij inzamelpunten in België.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel specialisten

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan doe je er goed aan om advies in te winnen bij zonnepanelen specialisten. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten.

Vraag hieronder direct zonnepanelen offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten