Zonnepanelen 600 Wp: Prijs + Afmetingen

De meest voorkomende zonnepanelen hebben een vermogen van 275 Wp tot 320 Wp. Maar door technologische ontwikkelingen zijn er inmiddels ook al zonnepanelen van 600 Wp verkrijgbaar.

Kies je voor zonnepanelen met een hoger vermogen dan heb je minder panelen nodig op je dak dan wanneer je zonnepanelen met een lager vermogen aanschaft.

In deze gids lees je onder meer

  • wat de gemiddelde opbrengst is van zonnepanelen van 600 Wp
  • wat de voor- en nadelen zijn van zonnepanelen met een hoger vermogen.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn 600 Wp zonnepanelen?

De afkorting Wp staat voor wattpiek en geeft het vermogen aan van een zonnepaneel. Het gaat hierbij om het piekvermogen van het zonnepaneel, dus hoeveel vermogen het maximaal kan leveren.

Zonnepanelen van 600 Wp kunnen dus maximaal 600 Wp leveren.

Dit vermogen is wel vastgesteld onder ideale omstandigheden in een testcentrum. In ons land zijn die ideale omstandigheden eigenlijk nooit aanwezig. Om die reden zal dit maximale vermogen dan ook niet gehaald worden.

Hoe ziet een 600 Wattpiek zonnepanelen eruit?

Wat is een Wp?

Het vermogen van zonnepanelen wordt dus uitgedrukt in wattpiek (Wp), maar wat houdt een wattpiek in?

Bij zonnepanelen staat Wp voor de capaciteit van de zonnecellen om zonne-energie in stroom om te zetten.

Zonnepanelen met een hoog maximaal vermogen in Wp kunnen dus meer stroom maken en werken efficiënter.

Je kunt dan ook stellen: hoe meer Wp per zonnepaneel, hoe hoger de opbrengst zal zijn.

Hoeveel wattpiek hebben standaard zonnepanelen?

Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van tussen de 245 en 285 Wp en een afmeting van 165 x 99 centimeter.

Grotere zonnepanelen hebben een afmeting van 195 x 99 centimeter en hebben een vermogen groter of gelijk aan 300 Wp.

Hoe wordt het vermogen van zonnepanelen vastgesteld?

Om het aantal Wattpiek van een zonnepaneel op een gelijke en eerlijke manier te meten worden ze voordat ze verkocht worden getest in een laboratorium. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle zonnecellen onder dezelfde omstandigheden zijn gemeten.

Deze omstandigheden zijn ideale omstandigheden, zo wordt er getest bij een constante temperatuur van 25 °C en een optimale zoninstraling.

Wat zijn de opbrengsten van een 600 Wp paneel in de praktijk?

In de praktijk zullen deze ideale omstandigheden zoals die in het laboratorium worden nagebootst bij het testen van de zonnepanelen zich niet voordoen. Een zonnepaneel van 600 Wp zal zijn maximale vermogen dus eigenlijk nooit halen.

Gemiddeld genomen wordt er vanuit gegaan dat een zonnepaneel in Nederland ongeveer 85 tot 88% van het vermogen aan elektriciteit oplevert. Zonnepanelen zijn dan nog steeds rendabel.

Om te berekenen hoeveel vermogen 600 Wp zonnepanelen in de praktijk opleveren, wordt er van het volgende uitgegaan:

In Nederland brengt 1 wattpiek (Wp) gemiddeld rond de 0,88 kWh per jaar op, waarbij wordt uitgegaan van de meest gunstige ligging van de zonnepanelen.

Eén zonnepaneel van 600 Wp heeft dan de volgende opbrengst:

0,88 kWh * 600 Wp = 528 kWh per jaar

Hoeveel zonnepanelen van 600 Wp heb ik nodig voor een normaal huishouden?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik (deels) af te dekken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouding en het aantal elektrische apparaten in je huis.

6 zonnepanelen van 600 Wattpiek voor een goede opbrengst

Een gemiddeld Belgisch huishouden heeft een stroomverbruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Dit gemiddelde komt het dichtst in de buurt van een huishouding van drie personen.

Zoals hierboven is berekend, heeft 1 zonnepaneel van 600 Wp een opbrengst per jaar van 528 kWh.

Bij een verbruik van 3000 kWh heb je dus nodig:

3000 / 528 = 6,6 dit is afgerond naar boven 6 zonnepanelen.

Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel van 600 Wp?

De afmetingen van zonnepanelen verschillen en zijn afhankelijk van het vermogen van het paneel. Hierbij geldt: hoe hoger het vermogen, hoe groter het paneel. In een zonnepaneel met een hoger vermogen zijn namelijk meer zonnecellen aanwezig.

De oppervlakte van een zonnepaneel van 600 Wp bedraagt zo tussen de 2,5 m² en 3 m². Gemiddeld zijn ze 210 centimeter lang en 130 centimeter breed.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen van 600 Wp?

Wat zijn nu eigenlijk goede redenen om voor zonnepanelen met een hoog vermogen van 600 Wp te kiezen?

  • Hoge kwaliteit: Vaak zijn zonnepanelen met een hoog rendement kwalitatief beter. Ze hebben een langere levensduur en gaan minder snel kapot. Bovendien ben je verzekerd van de nieuwste technologie zodat je voldoet aan de toekomstige vereisten op het gebied van rendement, opbrengst, vermogensgarantie e.d.
  • Minder panelen nodig: Kies je voor panelen van 600 Wp dan heb je ook minder zonnepanelen nodig op je dak om de gewenste opbrengst te halen. Zonnepanelen met een hoog rendement zijn ook een goede oplossing voor de wat kleinere daken, of voor daken die (voor een deel) veel in de schaduw staan. Zo kun je ook in deze situaties met minder zonnepanelen toch voldoende stroomopbrengst behalen.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen van 600 Wp?

Behalve voordelen brengt de keuze voor zonnepanelen met een hoog vermogen, zoals 600 Wp, ook enkele nadelen met zich mee:

  • Zwaarder in gewicht: Zonnepanelen van 600 Wp hebben een grotere afmeting en zijn zwaarder dan panelen met een lager piekvermogen. Dit maakt dat ze lastiger te plaatsen zijn voor installateurs van zonnepanelen met een lager vermogen.
  • Duurder in aanschaf: Vanzelfsprekend zijn zonnepanelen van 600 Wp duurder in aanschaf dan zonnepanelen met een lager vermogen. Hier staat wel tegenover dat je met minder panelen op je dak kunt volstaan om dezelfde opbrengst te krijgen.

Zijn zonnepanelen van 600 Wp beter dan panelen met een lager vermogen?

Iedere situatie is weer anders, huishoudens en stroomverbruik verschillen, dus welke zonnepanelen de beste keuze zijn, is ook per situatie verschillend.

Zonnepanelen specialisten kan voor jou bekijken welke zonnepanelen geschikt zijn.

De keuze voor zonnepanelen met een hoog vermogen is hierbij niet in alle gevallen de beste keuze:

  • Grote zonnepanelen met een hoger vermogen zijn door hun grootte en hogere gewicht niet altijd geschikt om te plaatsen op het dak van een particuliere woning.
  • Doordat zonnepanelen met een standaard piekvermogen al wat langer op de markt zijn, kennen ze over het algemeen ook een betere prijs/kwaliteitsverhouding dan zonnepanelen met een hoger piekvermogen.
  • Verder is het zo dat zonnepanelen met een hoger vermogen hun hogere opbrengst niet noodzakelijkerwijs halen uit een hogere efficiëntie maar vaak juist uit hun grotere oppervlak.

Om zoveel mogelijk stroom te halen uit een beperkt dakoppervlakte is het vaak verstandiger om te kiezen voor heel efficiënte panelen met een standaard piekvermogen van bijvoorbeeld 300 Wp of 400 Wp.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je ook graag zonnepanelen op je dak laten installeren? Een goed advies is hierbij belangrijk. Een zonnepanelen specialisten kunnen voor jou berekenen met welke zonnepanelen je het beste uit bent.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten