Zonnepanelen: 5x Nadelen van Zonne-energie
Behalve over de voordelen valt er ook veel te lezen over de nadelen van zonnepanelen. Hoe zit het eigenlijk met die nadelen en hoe zwaarwegend zijn ze?
Hieronder lees je meer over een aantal vaak genoemde bezwaren tegen zonnepanelen. Zo kun je voor jezelf een goede afweging maken of je de nadelen van zonnepanelen vindt opwegen tegen de voordelen.
Inhoudsopgave
- Nadeel 1: Zonnepanelen staan niet mooi op mijn dak
- Nadeel 2: Ik kan de zonnepanelen niet op het zuiden leggen
- Nadeel 3: Zonnepanelen leveren veel minder op in de herfst en winter
- Nadeel 4: Ik heb een nieuwe meter nodig voor mijn zonnepanelen
- Nadeel 5: Zonnepanelen zijn nadelig voor het milieu
- Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Nadeel 1: Zonnepanelen staan niet mooi op mijn dak
Dit is natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden dat de aanblik van zonnepanelen niet passen bij hun woning, wat voor hen dan ook een reden is om geen zonnepanelen te kopen.
Heb je bijvoorbeeld een rood of roodbruin dak, dan vallen zwarte of blauwe zonnepanelen goed op.
Hoe groot is het nadeel?
Tegenwoordig is het wel zo dat zonnepanelen niet meer per se zwart of blauw hoeven te zijn. PV-panelen zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar, zoals rood, groen en zelfs transparant.
Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om de zonnepanelen goed af te stemmen bij de kleur van het dak. Wel is het zo dat anders gekleurde en transparante zonnepanelen duurder in aanschaf zijn dan zwarte of blauwe zonnepanelen.
Ook is de opbrengst van deze gekleurde zonnepanelen wat lager (doorgaans zo’n 10%).
Oost-west voor minder opvallende PV panelen
Daarnaast is een oost-west opstelling van zonnepanelen op een plat dak ook mogelijk, hierbij zijn de zonnepanelen minder opvallend aanwezig. Ook in andere oriëntaties (zoals noord of zuid) op een plat dak vallen panelen minder op.
Er zijn dus allerlei manieren om de zonnepanelen minder op te laten vallen.
Wek ook je eigen energie op met zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Nadeel 2: Ik kan de zonnepanelen niet op het zuiden leggen
Een vaak gehoord argument is: ik kan de zonnepanelen niet richting het zuiden liggen dus zonnepanelen zijn in mijn situatie niet interessant. Een begrijpelijk argument, dat toch niet geheel waar is.
Panelen op het zuiden zijn niet noodzakelijk
Zonnepanelen kunnen namelijk ook prima gericht zijn op het noorden of gelegd worden via een oost-west opstelling.
De opbrengsten mogen dan iets lager liggen dan bij op het zuiden georiënteerde zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd wat langer zal zijn, toch is ook deze investering nog steeds de moeite waard.
Een ander voordeel aan bijvoorbeeld een oost-west opstelling is dat het twee piekmomenten heeft op een dag. Momenten waarop de meeste mensen thuis zijn. In de ochtend vanuit het oosten en ‘s avonds vanuit het westen.
Nadeel 3: Zonnepanelen leveren veel minder op in de herfst en winter
Zonnepanelen kunnen het hele jaar door elektriciteit leveren, dus in alle seizoenen. Opvallend hierbij is dat een zonnepanelensysteem in de lente meer elektriciteit levert dan in de zomer.
Zonnepanelen houden namelijk niet van hitte. Stijgt de temperatuur boven de 25 °C dan werken panelen minder efficiënt.
Omdat er in de herfst en winter vaker een dik wolkendek ligt, de zon minder vaak en krachtig schijnt en de dagen korter zijn, is er gedurende deze seizoenen natuurlijk wel minder opbrengst.
Toch wordt er ook in de winter en herfst nog steeds stroom opgewekt. Ongeveer tussen de 25% en 40% van de jaaropbrengst.
Alleen als je zonnepanelen met een dikke laag sneeuw zijn bedekt, zal er even helemaal geen stroom worden opgewekt.
Maar schijnt de najaarszon of winterzon vrijuit, dan is de opbrengst uitstekend.
Nadeel 4: Ik heb een nieuwe meter nodig voor mijn zonnepanelen
Om elektriciteit te kunnen terug leveren aan je energieleverancier moet je een energiemeter hebben die deze teruglevering registreert.
Toch is het zeker niet altijd nodig om een nieuwe meter aan te schaffen. Beschik je bijvoorbeeld al over een digitale meter dan is deze al geschikt voor zonnepanelen. Digitale meters zijn het meest gebruikersvriendelijk en geven de meterstanden op afstand door aan de netbeheerder.
Kosteloos een digitiale meter
De netbeheerders, zoals Fluvius vervangen op grote schaal kosteloos de bestaande meters voor digitale meters.
Dus ook wanneer er wel een nieuwe meter moet komen, betekent dit niet dat je deze zelf moet betalen.
Laat ook zonnepanelen plaatsen op je dak of in de tuin om je eigen elektriciteit op te wekken. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Nadeel 5: Zonnepanelen zijn nadelig voor het milieu
Het gebruiken van zonnepanelen zorgt niet voor uitstoot van CO2 en het heeft geen andere nadelige effecten op het milieu.
Het heeft juist het tegenovergestelde effect, je hoeft geen fossiele brandstoffen te gebruiken om je apparaten te gebruiken en je huis te verwarmen. Je gebruikt de zon als onuitputtelijke bron van energie.
Maar er is inderdaad een keerzijde. De productie en vervoer van zonnepanelen heeft impact op het milieu. Maar uit onderzoek blijkt dat na het gebruik van gemiddeld twee jaar de zonnepanelen de uitstoot door de productie hebben gecompenseerd.
En panelen gaan gemiddeld 25 jaar of langer mee, dus er zijn heel veel jaren om de impact door de productie te compenseren.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Vind je de vele voordelen van zonnepanelen voldoende opwegen tegen de enkele nadelen? Vraag vooraf goed advies over de vele mogelijkheden bij zonnepanelen specialisten.
Vraag vandaag nog zonnepanelen offertes aan. Dit is gratis en vrijblijvend.