PVC Kozijnen Inmeten [Horizontaal – Verticaal]
Ga je nieuwe kunststof kozijnen bestellen dan is het inmeten erg belangrijk voor een goed eindresultaat.
Je kunt het inmeten eventueel zelf doen, toch wordt dit afgeraden. Een klein foutje is snel gemaakt en kan uiteindelijk flink geld kosten.
Laat je het inmeten doen door een specialist dan kun je erop vertrouwen dat je kozijnen in de juiste maat worden besteld.
Maar hoe gaat het inmeten van raamkozijnen in zijn werk? Dat lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Inmeten voor een offerte of bestelling?
Uiteraard maakt het wel verschil of je de maten van de kozijnen opgeeft voor een offerte of voor een daadwerkelijke bestelling.
Voor het opvragen van een offerte kun je zelf de metingen wel (grofweg) verrichten, zodat je een goede indicatie krijgt van de kosten.
Bij het doorgeven van de bestelling is het beter als een (PVC) raamspecialist de exacte maten bepaalt. Vraag hier gratis offertes aan voor PVC ramen.
Waarom je ramen in laten meten?
Wanneer je zelf ramen gaat inmeten dan is de kans aanwezig dat dit niet helemaal op de goede manier gebeurt, met als gevolg dat de bestelde ramen te groot of te klein zijn. Belangrijke redenen om het inmeten door een kozijnspecialist te laten verrichten zijn:
- Een specialist heeft de kennis om een nauwkeurige meting te doen en beschikt bovendien vaak ook over handige apparatuur voor het bepalen van de kozijnmaten.
- Mocht er bij het inmeten onverhoopt toch iets misgaan, dan ben jij niet verantwoordelijk, maar de raamspecialist. Deze zal dan ook zelf voor een oplossing voor het probleem moeten zorgen. Vaak komen verkeerd ingemeten kozijnen op de tweedehands markt. Het wordt dan ook aangeraden om de inmeting te laten verrichten door het bedrijf dat de ramen gaat plaatsen. Kom hier in contact met PVC raamspecialisten.
Wat kost het inmeten van ramen?
De kosten die berekend worden voor het inmeten van ramen zijn per bedrijf verschillend.
- Zo zijn er specialisten die een vast bedrag rekenen voor het inmeten van alle kozijnen.
- Andere specialisten rekenen een hoger bedrag voor het inmeten van het eerste kozijn (bijvoorbeeld €175) en een lager bedrag voor de andere ramen (bijvoorbeeld €25 voor ieder volgend kozijn).
Hoe gaat het inmeten van ramen in zijn werk?
Bij het inmeten van de ramen gaat het om de zogenaamde buitenwerkse maat: de afmetingen tussen de buitenkanten van een kozijn, hierbij gaat het zowel om de hoogte als de breedte. Deze maten bepalen de afmetingen van het kozijn.
Andere aandachtspunten bij het inmeten zijn:
- De ramen worden vanaf de buitenzijde van de gevel gemeten, zowel horizontaal als verticaal.
- Er moet gemeten worden op drie verschillende punten in de sparing. De kleinste maat is hierbij bepalend.
- Haal vervolgens 1 cm van de hoogte- en breedtemaat af, dit is nodig voor een goede plaatsing van het kozijn.
- Heeft het kozijn een raamdorpel? In dat geval moet er 2 cm van de maat afgehaald worden in plaats van 1 cm.
Kun je ramen inmeten met laser?
De ene kunststof kozijnspecialist bepaalt de maten handmatig met een rolmaat. Daarnaast zijn er ook specialisten die werken met een laser.
Welke methode ook wordt gebruikt, het belangrijkste is dat het zo nauwkeurig mogelijk wordt gedaan.
Hoe kun je horizontaal ramen inmeten?
Voor het bepalen van de juiste breedte van het kozijn is het van belang dat het kozijn op drie verschillende punten wordt opgemeten:
Deze drie punten zijn:
- Bovenin
- In het midden
- Onderin
Wanneer alle drie punten zijn gemeten dan is hierbij de kleinste maat leidend. Voor het hebben van voldoende speling wordt er vervolgens van deze kleinste maat nog 0,5 cm tot 1 cm aan beide zijden afgehaald.
Hoe kun je verticaal inmeten?
Bij het verticaal inmeten van de ramen wordt dezelfde methode gehanteerd die ook bij het horizontaal inmeten wordt toegepast.
Ook hier wordt er gemeten op drie punten. Na het meten van deze drie punten is de kleinste maat weer leidend.
Verder moet er bij het verticaal inmeten op worden gelet of er ook een dorpel aanwezig is aan de onderzijde:
- Wanneer er geen dorpel aanwezig is dan worden de maten op dezelfde manier bepaald als bij het horizontaal inmeten.
- Is er wel een dorpel aanwezig, dan wordt er in totaal 2 cm van de kleinste maat afgehaald (0,5 cm aan beide kanten en nog 1 cm voor de dorpel). Dit wordt gedaan omdat een raamdorpel schuin omhoog loopt en daarom ook meer ruimte in beslag neemt.
Met en zonder stelraam
Verder moet je er bij het inmeten rekening mee houden of het PVC raam wordt gemonteerd met of zonder stelraam. Laat een PVC raamspecialist het inmeten om foutjes te voorkomen. Vraag hier gratis offertes aan.
Hier lees je meer over wat een stelraam is.
Inmeten bij montage ramen zonder stelraam
- Wordt het kozijn gemonteerd zonder stelkozijn dan betekent dit dat het kozijn direct op de spouwlat of de buitenmuur wordt gemonteerd.
- In dit geval wordt er in verband met speling 1 cm van de breedtemaat en 1 cm van de hoogtemaat afgetrokken.
- Is er echter een dorpel aanwezig dan wordt er voor de hoogte 20mm afgetrokken.
Inmeten bij montage ramen met stelraam
- Een stelkozijn is een raamwerk dat voordat het nieuwe kunststof kozijn wordt geplaatst, in de opening wordt gemonteerd wanneer het oude kozijn is verwijderd.
- De nieuwe kunststof ramen (met aanslag) worden dan tegen het stelkozijn aangetrokken. Op deze manier is er sprake van een naadloze en waterdichte montage van de kunststof ramen.
- Worden er stelramen gebruikt dan heb je te maken met binnenwerkse en buitenwerkse maten. De buitenwerkse maat is inclusief de aanslag en de binnenwerkse maat is de inbouwmaat in de stelramen.
- Bij stelramen moet eveneens rekening worden gehouden met speling. De binnenwerkse maat is de maat die in het stelkozijn wordt gemonteerd. De aanslag valt dan weer over het stelkozijn.
Hoe kun je met of zonder aanslag ramen inmeten?
Er zijn kozijnprofielen met en zonder aanslag.
Met aanslag
Gaat het om een kozijn met aanslag dan betekent dit dat er zich een extra lip met rubber rondom het profiel bevindt. Deze lip komt dan over het stelkozijn of over de buitenmuur.
Bij het bestellen van de PVC ramen wordt er dan rekening gehouden met de binnenmaten. Dit is de maat tussen de stelramen of buitenmuren inclusief de speling. De binnenmaat is gerekend zonder lip en de buitenmaat is gerekend met lip.
Zonder aanslag
Ramen zonder aanslag worden vaak geplaatst wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een stelkozijn. Bij een kozijn zonder aanslag wordt er gemeten met de buitenwerkse maten.
Wanneer je ramen zonder aanslag bestelt dan zal de binnenwerkse maat even groot zijn als de buitenwerkse maat.
Waarom is nameten belangrijk?
Wanneer de nieuwe PVC ramen worden geleverd is het verstandig om ze voor montage nog even goed na te meten.
Blijkt namelijk dat de afmetingen toch niet helemaal conform de bestelling zijn, dan kan dit voor problemen zorgen bij de montage en daarom is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij de leverancier.
Offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten
Interesse in nieuwe PVC ramen? Vraag hieronder bij verschillende PVC raamspecialisten offertes aan om een goede prijsvergelijking te maken. Dit is gratis en vrijblijvend.