Mag Je Zelf Zonnepanelen Plaatsen?

Ben je een ervaren klusser, dan zou je ervoor kunnen kiezen zelf je zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zo kun je besparen op de arbeidskosten.

Zonnepanelen leggen is echter geen eenvoudige klus. Je moet met veel zaken rekening houden, zoals de juiste plaatsing en aansluiting voor een zo hoog mogelijk opbrengst…

Hieronder lees je meer over het zelf plaatsen van panelen met de daarbij horende risico’s.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat kan er fout gaan bij het zelf plaatsen van zonnepanelen?

Het klinkt aantrekkelijk: arbeidskosten vermijden en de terugverdientijd van zonnepanelen flink verkorten.

Helaas ligt het anders in de praktijk. Welke punten kunnen verkeerd gaan als je besluit zelf panelen te monteren en aan te sluiten:

  • Vlak op het dak: De panelen liggen niet geheel vlak op het dak waardoor de opbrengst slechter is dan nodig;
  • Montage: De zonnepanelen of de rails zitten niet goed verankerd waardoor de panelen van het dak kunnen waaien. Ook moet het frame geaard worden.
  • Omvormer: De omvormer wordt verkeerd aangesloten op de panelen of op een verkeerde plek opgehangen. Een omvormer moet zijn warmte kwijt om goed te functioneren.
  • Zonnepanelen: De zonnepanelen mogen niet beschadigen. Hierdoor ontstaan er breukjes waardoor de opbrengst veel slechter wordt of er onveilige situaties ontstaan.

Redenen genoeg om deze fouten te voorkomen en een zonnepanelen specialist in te huren. Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan.

Wil je toch zelf zonnepanelen monteren en aansluiten? Lees dan hieronder verder voor een globaal idee hoe dat in zijn werk gaat.

Hoe plaats je zelf zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen verloopt in de volgende stappen:

1. Maak een legplan: Een legplan vormt de basis voor de installatie. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektriciteitsverbruik te dekken? Waar moet je ze plaatsen voor de beste opbrengst? Leg je ze horizontaal of verticaal en wat is de hellingshoek?

Ook moet je nadenken over zaken als draagstructuur, het type omvormer en de bekabeling die je gaat gebruiken.

2. Installeer de draagstructuur: Daarna kun je beginnen met het bevestigen van de draagstructuur. De draagstructuur dient correct en met de juiste hellingsgraad worden geïnstalleerd.

Zorg bij een plat dak voor voldoende ballast zodat de zonnepanelen niet wegwaaien bij een harde storm.

3. Plaats de zonnepanelen op het dak: Plaats de zonnepanelen en klik de connectoren van de panelen in elkaar om ze door te verbinden.

Het is belangrijk om ze goed vast te klikken, wanneer ze namelijk niet goed contact maken dan start de omvormer niet op, of kan juist de connector doorsmelten.

4. Leg de bekabeling aan: Dit dient heel nauwkeurig te gebeuren. Het is belangrijk dat de bekabeling 100% waterdicht is om lekkages te voorkomen.

5. Sluit de zonnepanelen aan op de omvormer: Ook dit is een lastige klus. Hierbij moet je werken met twee DC-kabels en de zonnepanelen in een lusvorm aansluiten op een omvormer.

6. Sluit de omvormer aan op de meterkast: Installeer de omvormer volgens de meegeleverde handleiding. Je moet hiervoor wel handig zijn met elektra. Voor de omvormer is het belangrijk dat deze geplaatst wordt op een plek met genoeg ruimte en voldoende ventilatie.

7. Aanmelden en keuren: Als je off-grid gaat met je zonnepanelen hoef je het niet aan te melden. Maar wordt het systeem aangesloten op het net, dan moet je de zonnepanelen installatie aanmelden bij je netbeheerder. Naast het aanmelden moet het zonnepanelen ook door de AREI keuring. Dit moet gebeuren door een erkende keurder en voordat het systeem zonne-energie gaat omzetten in elektriciteit.

De keuring mag je niet zelf doen.

Zoals je ziet is het monteren en aansluiten van zonnepanelen geen eenvoudige klus. Een klus waarbij snel een foutje gemaakt wordt waardoor de installatie niet veilig is of minder oplevert. Liever toch een specialist? Vraag gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Cursus: zelf panelen installeren

Beschik je al over enige kluservaring, dan kun je ook een cursus doen om extra ervaring op te doen zodat je zelf zonnepanelen kunt installeren.

In zo’n cursus wordt er dieper ingegaan op de belangrijke verschillen tussen serieel- of parallel geschakelde systemen en komen de verschillende panelen montagematerialen aan bod.

Ook leer je hoe je zelf de verwachte opbrengst kunt berekenen en hoe je een eigen systeem kunt ontwerpen.

Zelf zonnepanelen monteren, elektra uitbesteden

Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen zelf te leggen maar de aansluiting van de kabels en de omvormer uit te besteden.

  • Natuurlijk geldt ook voor de plaatsing van de zonnepanelen dat je goed moet weten wat je doet. Bij een onjuiste montage loop je het risico dat de panelen van het dak waaien of vallen.
  • Ook moet je om je eigen veiligheid denken, want werken op een schuin of plat dak van je huis of schuur is lastig, zeker wanneer je dit niet gewend bent.
  • Voor elektra geldt dat je hier de juiste kennis en ervaring voor moet hebben. Wordt het zonnepanelensysteem niet op de juiste manier aangesloten dan werkt het systeem mogelijk niet optimaal en bestaat er een risico op gevaarlijke situaties zoals kortsluiting of brand.

Om die redenen is het dan ook verstandig om de elektra werkzaamheden uit te besteden.

Zit er garantie op zonnepanelen als je ze zelf installeert?

Er zijn dus allemaal mogelijkheden om de zonnepanelen zelf te installeren, met behulp van een compleet doe-het-zelf-pakket en instructies van de leverancier.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met de garantie wanneer je de zonnepanelen zelf gaat plaatsen?

Stel dat er sprake is van een onjuiste installatie waardoor er problemen ontstaan?

Het is verstandig om voordat je zelf aan de slag gaat met de installatie uit te zoeken hoe het zit met garantie. Dit kan per leverancier weer verschillend zijn, maar in het algemeen zal gelden dat een leverancier niet op zal draaien voor kosten die ontstaan als gevolg van een door jou verkeerd uitgevoerde installatie van de zonnepanelen.

Installatiegarantie

Laat je de zonnepanelen installeren door een zonnepanelen specialist dan krijg je in de meeste gevallen installatiegarantie.

Gebruikelijk is een garantieperiode van twee jaar, maar langer is ook mogelijk.

Ontstaan er na de installatie problemen met je zonnepanelensysteem, is bijvoorbeeld de opbrengst lager door een fout bij de installatie of is de bekabeling niet helemaal juist aangelegd? Dan valt dit onder de installatiegarantie en zorgt de zonnepanelen specialist voor herstel.

Bij het doe-het-zelven maak je logischerwijs geen aanspraak op de installatiegarantie en wordt een foutieve installatie niet vergoedt.

Waarom toch voor een zonnepanelen specialist kiezen?

Vaak weegt de besparing die je doet op de arbeidskosten niet op tegen het voordeel van een door een zonnepanelen specialist verrichte vakkundige en veilige installatie.

Laat je de panelen door een zonnepanelen specialist aansluiten dan levert dit de volgende voordelen op:

  1. Goed legplan en een correcte berekening van de verwachten opbrengst: Een zonnepanelen specialist kan een goed plan voor je maken, wat is de optimale ligging, hellingshoek e.d. voor de panelen. Ook kan een specialist een nauwkeurige berekening maken van de opbrengsten die je kunt verwachten.
  2. Veiligheid op het dak: Een zonnepanelen specialist werkt op een veilige manier op het dak om de panelen te plaatsen. Ben je niet gewend om op een dak te werken dan kunnen er onveilige situaties ontstaan.
  3. Stevige installatie: De installatie komt stevig op het dak te liggen, zo weet je zeker dat de panelen niet van het dak waaien of gaan verschuiven.
  4. Veilige aansluiting: Een zonnepanelen specialist zorgt dat de elektrische aansluitingen correct worden gemaakt. Zo weet je zeker dat de installatie optimaal werkt en er geen kans is op kortsluiting of brandgevaar.

Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Kies je ervoor om de zonnepanelen te laten installeren door een zonnepanelen specialist?

Vraag bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten