Isolatie van Schapenwol [Voor- en Nadelen]

Bij warme kleding en dekens denk je misschien wel aan schapenwol. Maar bij isolatie voor onze huizen? Dan komt schapenwol waarschijnlijk niet in je op. Tijd om daar verandering in te brengen, want isoleren met schapenwol heeft grote voordelen.

Hieronder lees je meer over de voordelen en de kosten van schapenwol isolatie.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is schapenwol isolatie?

Als je weet dat schapen hun wol nodig hebben om zichzelf in weer en wind warm te houden, begrijp je dat wol een geweldig isolatiemateriaal is.

Ook bij regen moet de wol hen goed warm houden. Daardoor is schapenwol een van de weinige isolatiematerialen die goed blijft isoleren in een vochtige omgeving. Sterker nog: het kan zelfs warmte afgeven als het vochtig is.

Hoe wordt er isolatiemateriaal van gemaakt?

Om van de wol isolatiemateriaal te maken, wordt de wol vervilt. Vervilten wil zeggen dat de wol bewerkt wordt, waardoor de losse wol zich aan elkaar hecht en een geheel gaat vormen. Deze bewerking is 100% natuurlijk en wordt al eeuwenlang gebruikt. De vervilte wol wordt daarna samengeperst tot isolatiemateriaal.

Het enige wat aan de schapenwol isolatie wordt toegevoegd, is een zeer kleine hoeveelheid (maximaal 1%) insectenwerend product. Motten zijn immers dol op wol, en die wil je niet in je isolatiemateriaal hebben. Sommige merken voegen ook nog een brandvertragend middel aan de wol toe.

Wat is schapenwol isolatie

Bron foto: thermafleece.com

Welke merken bieden schapenwol isolatie aan?

Er zijn diverse leveranciers van schapenwol isolatie. De meest bekende merk is Isolena. Deze wordt door de meeste aanbieders van schapenwol aangeboden, omdat het echt 100% bestaat uit schapenwol. De schapenwol isolatie van andere merken bevatten volgens verschillende bronnen (Groene bouwmaterialen, Biobased Inkopen), niet alleen schapenwol maar ook onder andere plasticvezels.

Naast Isolena bieden de volgende merken schapenwol isolatie aan:

  • Daemwool
  • Doscha
  • Black Mountain

Wat kost schapenwol isolatie?

Hieronder zie je de gemiddelde prijs en arbeidskosten voor schapenwol. Deze kosten zijn inclusief btw.

€ per m²
Prijs schapenwol €22
Arbeidskosten €25
Totale kosten €47

Wat zijn de voordelen van schapenwol?

Schapenwol bevat van zichzelf, zonder dat daar toevoegingen voor nodig zijn, grote voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste op een rij.

1. Gaat lang mee

Schapenwol isolatie gaat erg lang mee. Sommige tests laten zien dat het wel 100 jaar goed blijft.

2. Schapenwol is vochtregulerend en goed bestand tegen vocht

Schapenwol kan erg goed tegen vocht. Bij veel isolatiematerialen daalt de isolatiewaarde als het nat wordt, bij schapenwol niet. Het kan wel tot 33% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, en toch goed blijven isoleren.

Ondanks dat het vocht goed gereguleerd wordt, is het niet aan te raden om het in vochtige ruimtes te gebruiken.

Kies ook voor isolatie van natuurlijke oorsprong. Vraag hier gratis offertes aan.

3. Neemt schadelijke stoffen op

Schapenwol werkt luchtzuiverend. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit keratine, wat schadelijke stoffen uit de lucht opneemt. Bijvoorbeeld stikstof, formaldehyde en andere ongezonde componenten (VOC’s).

De opnamecapaciteit van de wol is enorm. Bij een normaal binnenklimaat blijft het een mensenleven lang de lucht zuiveren, zonder dat je het op enige manier hoeft te reinigen.

4. Natuurlijk en veilig om mee te werken

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal en heeft bijna geen toevoegingen nodig. Hierdoor irriteert het de huid en longen niet en kan je er makkelijk mee werken, zonder beschermende kleding of mondkapjes. Het is eenvoudig op maat te snijden of zelfs te scheuren. Dit in tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen, zoals PURschuim.

5. Schapenwol isolatie is brandveilig

Schapenwol is van zichzelf niet gevoelig voor brand. Als het in aanraking komt met vuur, zal de wol verkolen. Het draagt verder niet bij aan de brand.

6. Wol dat ongeschikt is voor kleding is wel geschikt als isolatie

Schapenwol kan een erg duurzame keuze zijn, maar dat hangt af van waar de wol vandaan komt. Het is bijvoorbeeld duurzaam als het van schapen afkomt die worden ingezet voor natuurbehoud. De wol van deze schapenrassen is vaak niet geschikt voor kleding.

7. Geen schimmel

Schapenwol is van zichzelf zeer goed bestand tegen schimmels.

8. Perfect voor houtskeletbouw

Houtskeletbouw is gevoelig voor vocht. Schapenwol isolatie is daarom perfect voor houtsketelbouw. Doordat het zo goed vocht opneemt, blijft het hout goed geconserveerd.

9. Herbruikbaar

Bij een verbouwing kan je de schapenwol isolatie opnieuw gebruiken.

Nadelen van schapenwol isolatie

Schapenwol heeft dus veel voordelen, maar het is jammer genoeg niet de voordeligste keuze. De prijs is bijna drie keer zo hoog dan die van glas- of rotswol.

Ook als je het vergelijkt met andere natuurlijke materialen, zoals vlas of hennep, is schapenwol duur.

Daarnaast is schapenwol isolatie wel natuurlijk, maar niet heel milieuvriendelijk.

Het minder duurzame deel van schapenwol isolatie is de CO2 uitstoot door de uitwerpselen van de schapen. Hierdoor is het niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal.

Waar kun je schapenwol isolatie toepassen?

Schapenwol isolatie is geschikt voor:

Schapenwol als dakisolatie bij een schuin dak

Bron foto: just-insulation.com

Waar koop je schapenwol isolatie?

Schapenwol isolatie is nog niet zo gangbaar. Daarom vind je het niet in de standaard bouwmarkten.

In ecologische bouwmarkten is wel schapenwol isolatie te vinden.

Geen eco bouwmarkt in de buurt? Dan kan je online genoeg winkels vinden die dit isolatiemateriaal verkopen.

Hoe dik is schapenwol isolatie?

De dikte van de matten, dekens en tegels varieert van 5 centimeter tot 15 centimeter.

Bij het vergelijken van prijzen is het belangrijk om goed te kijken naar de dikte en de dichtheid van de schapenwol isolatie. Dit is namelijk bepalend voor de isolatiewaarde.

Om een goede isolatiewaarde te halen heb je toch wel 10-15 centimeter dikke schapenwol isolatie nodig.

Isolatiewaardes van schapenwol

Een belangrijk aspect bij isolatie is de isolatiewaarde. Er zijn twee termen die naar voren komen: de Lambdawaarde en de R-waarde.

De Lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte er per m² verloren gaat door het materiaal heen. Hoe lager de Lambdawaarde van het materiaal, hoe beter.

De Rd-waarde staat voor hoe goed een materiaal isoleert bij een bepaalde dikte. Bij de Rd-waarde wil je juist een zo hoog mogelijke score zien.

Naast de Rd-waarde heb je de Rc-waarde. Dit is R-waarde van het isolatiemateriaal inclusief de constructie (muren, vloer, dak et cetera). De Rc-waarde verschilt per woning, vandaar dat je in het overzicht hieronder de Rd-waarde vindt.

Hieronder zie je gemiddelde Lambdawaarde en Rd-waarde bij 15 centimeter dik.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,035 W/m K
Rd-waarde 4.3 (bij 15 centimeter dik)

Wat kost schapenwol isolatie?

Schapenwol isolatie kost gemiddeld €30 per m². Dit is inclusief de prijs voor schapenwol isolatie, btw en arbeidskosten.

Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten

Wil je weten of schapenwol geschikt is voor jouw woning en wat het kost?

Laat je adviseren en laat de kosten berekenen door een isolatiespecialist. Hoe? Door nú gratis offertes aan te vragen. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten