Hennep Isolatie [9x Voordelen – 5x Nadelen]
Wist je dat je hennep ook kunt gebruiken voor de isolatie van je huis?
Kies je voor isolatie met hennep, dan kies je voor een milieuvriendelijk materiaal. Hennep heeft bovendien zeer goede isolerende eigenschappen, wat het tot een uitstekende keuze maakt om je huis mee te isoleren.
Hoewel de chemische isolatiemethodes nog steeds het meest worden toegepast, komen er daarnaast steeds meer duurzame isolatiemethodes bij.
Hennep isolatie is dan ook steeds meer in opkomst. In deze gids lees je meer over dit natuurlijke isolatiemateriaal.
Inhoudsopgave
- Wat is hennep isolatie?
- Wat kost hennep isolatie?
- Wat zijn de voordelen van hennep isolatie?
- Wat zijn de nadelen van hennep isolatie?
- Isolatiewaarde van hennep
- Toepassingen van hennep isolatie
- Hennep isolatie zelf doen of uitbesteden?
- Ander milieubewust isolatiemateriaal
- Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten
Wat is hennep isolatie?
Hennep is afkomstig van de hennepplant. Hierbij gaat het om de sterke hennepvezels van de plant. Hiervan kun je namelijk hennepwol maken.
De hennepplant is makkelijk te verbouwen, het groeit op bijna elke bodem. Bovendien zijn er voor de groei geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig.
De groei van de plant gaat heel erg snel, binnen 100 dagen tijd kan de plant al 4 meter hoog worden.
Bron foto: ecomat.be/producten/detail/biofib-hennep-isolatie
Vochtregulerend
Van nature heeft de hennepvezel een sterke vochtregulerende werking. Is er sprake van vochtopname dan zal de isolerende werking van hennep vrijwel hetzelfde blijven. Het materiaal kan dan ook worden aangebracht zonder damprem of isolerende folie.
Doordat hennep het opgenomen vocht heel geleidelijk weer afgeeft, wordt de luchtvochtigheid in huis nauwelijks beïnvloed. Hierdoor zal het leefklimaat gezond en aangenaam blijven in je huis.
Wat kost hennep isolatie?
De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief arbeidskosten, de prijs voor hennep isolatiemateriaal en btw.
Vorm hennep isolatie | Kosten per m² |
---|---|
Hennep isolatieplaten / dekens | €40 |
Hennepblokken | €68 |
Vergelijkbare isolatiesoorten zijn houtwol, vlas en cellulose. Door op de link te klikken ga je direct door naar het juist kopje:
Wat zijn de voordelen van hennep isolatie?
Hennep isolatie heeft een groot aantal voordelen:
- Het is 100% natuurlijk en is volledig recyclebaar;
- Heeft een hoge faseverschuiving. Dit betekent dat het lang duurt voordat de warmte van buiten (zonstralen) door de hennep isolatie heen komt. Zo blijft het langer koeler in huis tijdens de warme periodes.
- Hennep isolatie is bij het verwerken niet irriterend voor de longen en/of de huid;
- Het is bestand tegen bacteriën en schimmels, dit komt doordat hennep geen eiwitten bevat;
- Geluidswerend.
- Het materiaal is geurvrij.
- Gemaakt van hennep rassen zonder HTC (psychoactieve stoffen), dus geen ondersteuning voor illegale kweek.
- De productie van hennep isolatie kost relatief weinig energie. Een hennepplant groeit zelfs op een voedselarme bodem.
- Hennep isolatiemateriaal heeft een lange levensduur van 50+ jaar.
Pak ook die voordelen mee. Vraag hier gratis isolatie offertes aan.
Wat zijn de nadelen van hennep isolatie?
Als nadelen van hennep isolatie zijn te noemen:
- Een teveel aan vocht kan de isolerende werking van hennep isolatie nadelig beïnvloeden. Om die reden is het af te raden om hennep isolatie in zeer vochtige ruimtes, zoals een kelder of badkamer aan te brengen. Al zou je er in dit geval wel voor kunnen kiezen om een dampscherm aan te brengen. Maar bij vochtige ruimtes is een alternatieve isolatiemateriaal dat tegen vocht kan een betere optie.
- Hennep is brandbaar, waardoor er in sommige gevallen brandvertragende middelen moeten worden toegevoegd. Deze brandvertragende middelen hoeven overigens niet schadelijk te zijn, zo kun je kiezen voor een natuurlijke stof als soda.
- Hennep isolatie is moeilijker verkrijgbaar dan veel andere isolatiematerialen. Hierdoor is de prijs wat hoger dan die van de reguliere isolatiesoorten. Hennep isolatie koop je bijvoorbeeld bij ecologische bouwmarkten of andere zaken die zich richten op duurzame bouwmaterialen.
- Het aanbrengen van hennep isolatie vraagt om oefening en om goed gereedschap.
- Ongedierte zoals muizen hebben de neiging om in hennep isolatie te gaan nestelen. Dit is overigens niet uniek aan hennep isolatie, ook andere natuurlijke en niet-natuurlijke isolatiematerialen hebben hier last van. Het zaak om van de ongedierte af te komen, het kiezen van een ander materiaal heeft helaas niet zoveel zin.
Isolatiewaarde van hennep
De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal isoleert.
- De Lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert.
- De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. De ‘d’ staat voor declared. De Rd-waarde wordt aangegeven wordt door de fabrikant van de hennepvezel isolatie en gaat enkel om het isolatiemateriaal. Je hebt naast Rd-waarde, de Rc-waarde. De Rc is inclusief de muren en constructies. Omdat dit per situatie anders is, zie je alleen de Rd-waarde van hennep isolatie in het overzicht hieronder.
De isolatiewaarden van hennep isolatie zijn als volgt:
Isolatiewaarden | |
---|---|
Lambdawaarde | 0,040 W/mK |
R-waarde | 4 (bij 16 centimeter dik) |
Hier kom je meer te weten over isolatiewaarden.
Hieronder zie je de verschillende biobased materialen om te vergelijken.
Toepassingen van hennep isolatie
Hennep isolatie is geschikt voor de isolatie van daken, muren, plafonds, gevels en houten vloeren. Het isolatiemateriaal wordt geleverd:
- Op rol;
- Als dekens;
- Als flexibele isolatieplaten;
- En als hennepblokken.
De dikte van de dekens varieert tussen de 3 en 8 centimeter. De dikte van de platen ligt tussen de 3 en 19 cm. Uiteraard is de dikte van het materiaal bepalend voor de isolatiewaarde. De prijzen hangen dan ook samen met de dikte van het materiaal.
Soms is het nodig dat je meerdere lagen over elkaar moet gebruiken, bijvoorbeeld bij een hellend dak. Bij een hellend dak heb je al gauw een dikte van minimaal 16 cm nodig. Voor binnenmuren heb je dan weer een minder dikke laag hennep nodig.
Bedenk dus van tevoren goed wat er allemaal geïsoleerd moet worden en of je hier wel de hoogste isolatiewaarde voor nodig hebt.
Vraag hulp aan een isolatiespecialist bij het gebruik van hennep of andere isolatiemateriaal. Vraag hier gratis offertes aan.
Bij het snijden moet je rekening houden met zo’n 1 tot 2 cm extra materiaal om kieren en spleten te voorkomen. Kieren en spleten kunnen namelijk zorgen voor zogenaamde koudebruggen, dit zijn zwakke schakels in de (isolatie)schil van een huis.
Wat zijn hennepblokken?
Naast de standaard hennep dekens en platen bestaan ook hennepblokken. Deze hebben wel een andere samenstelling. De blokken bestaan namelijk uit een mix van hennep van kalk. Daarom worden de blokken ook wel kalkhennepblokken genoemd.
De hennepblokken worden gebruikt voor muurisolatie. Zowel als gevelisolatie als binnenmuurisolatie.
Hennep isolatie zelf doen of uitbesteden?
In principe is het aanbrengen van hennep isolatie goed te doen voor de handige doe-het-zelver. Je hebt hiervoor geen beschermende kleding zoals handschoenen of stofmaskers nodig.
Wel moet je beschikken over speciaal gereedschap om de hennep isolatie op maat te zagen of te snijden. Hier kun je ook een elektrische zaag voor gebruiken.
Een juiste plaatsing van het isolatiemateriaal is uiteraard wel bepalend voor een goede isolatiewaarde.
Wil je zeker weten dat dit goed gebeurt, dan kun je het beste een isolatiespecialist inschakelen.
Wil je premie ontvangen op je isolatie? Dan moet je het laten uitvoeren door een specialist.
Wanneer kun je beter niet voor hennep isolatie kiezen?
Hennep isolatie mag dan van nature schimmelwerend zijn, het materiaal blijft toch erg gevoelig voor vocht. Gebruik je hennep isolatie in een vochtige omgeving dan kan de prestatie behoorlijk gaan dalen.
Kies je er toch voor om hennep isolatie in een vochtige omgeving toe te passen, gebruik dan in ieder geval een dampscherm.
Hennep isolatiemateriaal moet je in geen geval gebruiken voor het isoleren van een spouwmuur.
Twijfel je of hennep isolatie voor jouw situatie een geschikte keuze is? Win dan vooraf advies in bij de isolatiespecialist.
Ander milieubewust isolatiemateriaal
Er zijn nog meer milieubewuste isolatiematerialen. Zo heb je schapenwol en vlas om je huis mee te isoleren. Hier lees je meer over natuurlijke en gerecycled isolatiemateriaal.
Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten
Om een goede prijsvergelijking te maken, is het slim om bij isolatiespecialisten offertes aan te vragen.
Vraag nú vrijblijvend en gratis isolatie offertes aan.