Cellulose Isolatie: Voor- en Nadelen van Inblazen

Voor welk soort isolatiemateriaal moet je nu kiezen? De meest bekende zijn isolatieparels, glaswol en PUR. Maar je hebt nog meer keus. Zo heb je ook cellulose isolatiemateriaal, wat gemaakt is van gerecycled papier.

Over dit isolatiemateriaal lees je hieronder meer.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is cellulose isolatiemateriaal?

Het kortste antwoord op deze vraag is: oude kranten. Cellulose is namelijk een bestanddeel van papier. Zo komen ze voor cellulose isolatiemateriaal aan de naam papiervlokken.

Waar wordt cellulose isolatiemateriaal van gemaakt?

De grondstof voor dit cellulose isolatie is gerecycled krantenpapier.

Natuurlijk zit je niet met krantensnippers in bijvoorbeeld je wand als je voor cellulose isolatiemateriaal kiest. Om de gerecyclede kranten geschikt te maken voor het gebruik van isolatie, wordt het papier eerst versnipperd en vervolgens vermengd met additieven, zoals boorzout.

Uiteindelijk wordt een materiaal verkregen met een luchtige samenhangende watten-achtige structuur, de papiervlokken.

Cellulose isolatiemateriaal voor in de spouwmuur

Bron foto: oliverheatcool.com/about/blog/news-for-homeowners/what-exactly-is-cellulose-insulation/

Laat je huis ook isoleren met cellulose of andere isolatiemateriaal. Vraag hier gratis offertes aan bij isolatiespecialisten.

Welke merken cellulose isolatie zijn er?

Er zijn verschillende merken cellulose isolatiemateriaal. Bekende merken zijn:

  • Easycell
  • iCell
  • Isofloc
  • Unifloc

Wat kost cellulose isolatiemateriaal?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen en arbeidskosten voor cellulose. Deze kosten zijn inclusief btw.

Gemiddeld 60% van de totale kosten van cellulose bestaat uit de arbeidskosten. De overige 40% is voor het cellulose zelf en de aanverwante materialen.

Vorm cellulose isolatie € per m²
Cellulose isolatieplaten €38
Cellulose isolatievlokken €28

Naast cellulose heb je vergelijkbare isolatiematerialen zoals hennep, vlas en houtwol. Klik op de links voor de verschillende kosten:

Wat zijn de isolatiewaarden van cellulose isolatie?

Er zijn twee termen die je bij isoleren terug ziet komen. Dit zijn de Lambdawaarde en de R-waarde. Deze isolatiewaarden geven aan hoe goed isolatiemateriaal isoleert.

Lambdawaarde: deze waarde geeft aan in hoeverre het isolatiemateriaal de warmte doorlaat. Hoe lager de Lambdawaarde van een materiaal hoe beter het isoleert.

Rd-waarde: aan de hand van de Lambdawaarde reken je de Rd-waarde uit. De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van cellulose. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter de isolatiewaarde.

Naast de Rd-waarde heb je nog de Rc-waarde. Dit is de isolatiewaarde van bijvoorbeeld de muren, vloer en of dak inclusief het isolatiemateriaal. Omdat dit per woning verschillend is vind je enkel de Rd-waarde in het overzicht.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,038 W/mK
Rd-waarde 3.9 (bij 15 cm dik)

Hieronder zie je de isolatiewaarde van andere ‘biobased’ materialen om te vergelijken met cellulose isolatiemateriaal.

Voor- en nadelen van cellulose isolatie

Wij hebben de voordelen en nadelen van het papieren isolatiemateriaal voor je op een rij gezet.

Wat zijn de voordelen van cellulose isolatie?

Wat zijn nu de voordelen van dit papieren isolatiemateriaal.

1. Goede vochtregulatie: Cellulose isolatiemateriaal kan wel tot 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen. Het vocht in de ruimte wordt dus goed gereguleerd. Dat zorgt voor een gezonder leefklimaat en minder kans op schimmel en rot.

Ondanks dat cellulose goed het vocht kan opnemen en afgeven, is het af te raden om cellulose isolatie te gebruiken bij vochtige ruimtes. Net als bij andere isolatiematerialen zorgt dat bij te lange luchtvochtigheid dat het het cellulose materiaal minder gaat presteren.

2. Milieuvriendelijk en duurzaam: Doordat cellulose isolatiemateriaal wordt vervaardigd van oud papier vermengd met boorzout, is de belasting van het milieu tijdens het productieproces minimaal.

3. Geschikt voor hout en beton: Cellulose isolatie kan onder zowel houten als betonvloeren worden aangebracht.

4. Bestand tegen schimmels en ongedierte: De toevoeging van boraat zout is het materiaal bestand tegen zowel schimmels als ongedierte.

5. Geluiddempend: Cellulose isolatiemateriaal heeft een hele goede akoestische demping. Daarom wordt het vaak gebruikt als geluidsisolatie voor bijvoorbeeld houten vloeren, tussenwanden en daken om omgevingsgeluid te dempen.

6. Minimale giftige stoffen: Cellulose bevat minimale chemische- of andere gevaarlijke stoffen. Het veroorzaakt geen irritaties en is ook niet schadelijk voor de huid bij het verwerken.

7. Faseverschuiving: Naast dat cellulose isolatiemateriaal in de winter goed de warmte vasthoudt, houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten in warme periodes. Faseverschuiving houdt in hoe lang het duurt voordat de (buiten) temperatuur door een isolatiemateriaal is heen gedrongen.

Als voorbeeld; bij een laag van 24 centimeter cellulose duurt het 9 uur voordat de kou of warmte de binnenzijde van je huis heeft bereikt. Bij glaswol dringt de buitentemperatuur zich al binnen na ongeveer 4 uur.

Nadeel

In tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen is cellulose niet brandwerend. Cellulose isolatiemateriaal werkt echter wel brandvertragend.

Zodra het materiaal in contact komt met vuur, ontstaat er namelijk direct een koolstof laag op het materiaal, wat de uitbreiding van het vuur aanzienlijk vertraagd.

Waar kun je cellulose isolatie voor gebruiken?

Met uitzondering van vochtige ruimtes is cellulose voor alle isolatieklussen geschikt.

Cellulose isolatiemateriaal zijn er in de vorm van:

  • Vlokken;
  • Isolatieplaten.

Cellulose vlokken voor de verdiepingsvloer en zoldervloer

Je kunt deze vlokken gebruiken voor het isoleren van de ruimte in verdiepingsvloeren en zoldervloer. Het isoleren van verdiepingsvloeren wordt heel vaak gedaan in jaren ’30 huizen, omdat die vaak bijzonder gehorig zijn.

Appartement

Woon je in een appartement, en heb je last van je bovenburen? Dan kun je ook cellulose vlokken in laten blazen in je plafond om geluid van boven te dempen.

Zoldervloer

Cellulosevlokken worden regelmatig gebruikt om een zoldervloer te isoleren. De vlokken komen los of tussen de vloerbalken te liggen. Als de vloer zonder afwerking met vlokken wordt geïsoleerd is de zolder niet meer toegankelijk.

Tussenwand

Is er een spouw gecreëerd in de binnenmuur met platen? Dan is het ook mogelijk om deze te vullen met een laag cellulosevlokken. Op deze wijze kan ook de binnenzijde van het het dak worden geïsoleerd met vlokken, zoals je op de foto ziet hieronder.

Cellulose als dakisolatie aan de binnenzijde

Bron foto: isolteam.be

Een isolatiespecialist zorgt ervoor dat er tijdens het isoleren met de vlokken geen koudebruggen ontstaan. Vraag hier gratis offertes aan.

Cellulose isolatieplaten als dakisolatie

Je kunt met de isolatieplaten de binnenzijde van je dak isoleren.

Cellulose dekens in een scheidingswand

Bron foto: ecomat.be

De isolatieplaten worden tussen de houten balken gedrukt net zoals bij glaswol of rotswol dekens.

Is je dak of vloer geschikt voor cellulose isolatie of ander isolatiemateriaal? Vraag hier gratis offertes aan bij dakisolatie specialisten. En voor vloerisolatie kun je hier offertes aanvragen bij vloerisolatie specialisten.

Wat is de brandklasse van cellulose isolatie?

De brandklasse van isolatiematerialen wordt in Europa aangeduid in klassen. De indeling loopt van klasse A voor de beste tot klasse F voor de meest brandbare.

Daarbij geldt dat brandklasse 1 voor onbrandbaar materiaal is en klasse F voor heel erg brandbaar.

Cellulose heeft brandklasse B2. Dat wil zeggen dat in geval van brand, cellulose de brand zal vertragen.

Wanneer cellulose in aanraking komt met vuur, wordt het namelijk onmiddellijk bedekt met een laag koolstof. Daardoor zal de brand vertragen.

Ander isolatiemateriaal van gerecycled materiaal en bijproducten

Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Maar er zijn nog andere isolatiematerialen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Katoen (métisse): Dit isolatiemateriaal is gemaakt van katoen en met name oude spijkerbroeken. Het métisse isolatiemateriaal heeft ook zo een blauwige kleur, zoals de meeste spijkerbroeken.

Katoen metisse isolatiemateriaal

Bron foto: eco-logisch.nl/Metisse-Metisse-isolatie-rollen—RRT-3765

Naast gerecyclede materialen heb je ook isolatie die gemaakt wordt van bijproducten.

Vlasisolatie: Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van het bijproduct dat ontstaat bij het produceren van linnen. Vlasisolatie is het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal, volgens NIBE dat er verkrijgbaar is.

Vlas isolatiemateriaal

Bron foto: eco-bouwmaterialen.nl/isolatiematerialen-natuurlijk-duurzaam-ecologisch/vlas-isolatie

Zelf cellulose aanbrengen of uitbesteden?

Qua kosten is het natuurlijk aantrekkelijk om zelf aan de slag te gaan met isoleren. Bedenk dan wel, dat je geen garantie hebt op zelf aangebracht isolatiemateriaal. Natuurlijk ben je meer geld kwijt als je een isolatiespecialist inhuurt. Maar daarvoor heb je wel de garantie dat de boel goed geïsoleerd wordt.

Daarnaast is er premie beschikbaar voor het laten isoleren van je huis door een isolatiespecialist.

Vraag gratis isolatie offertes aan

Vraag hieronder geheel vrijblijvend en gratis offertes aan bij isolatiespecialisten. Dan weet je precies waar je aan toe bent en kun je meer energie besparen.

Vergelijkbare berichten