Isolatie

Icynene Isolatie

Zoek je naar een duurzame en milieuvriendelijke manier om je huis te isoleren dan kun je Icynene isolatie overwegen. Icynene is een isolatieschuim waarbij tijdens het aanbrengen geen HFK’s en andere giftige vluchtige stoffen vrijkomen.

Het product wordt ook wel Icynene Ecospray of Icynene H2Foam genoemd.

In dit artikel lees je meer over wat Icynene precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en voor welke toepassingen je het kunt gebruiken.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Wat is Icynene?

Icynene is weliswaar ook een soort PURschuim, dus een polyurethaan-product, maar toch is er een groot verschil. Daar waar PUR ‘uitschuimt’ door een chemische reactie met gas, krijgt Icynene zijn vorm door de combinatie met water.

Icynene is een isolatieschuim op 100% waterbasis, waardoor het volledig geurloos is en er geen giftige gassen vrijkomen.

Net als PUR-schuim vormt Icynene een dikke laag schuim omdat het tot wel 100 keer uitzet zodra het is opgespoten. De laag heeft een open celstructuur waarbij alles hermetisch wordt afgesloten, maar Icynene is wel dampopen in tegenstelling tot PUR dat dampdicht is.

Wat is Icynene isolatie?

Bron foto: multivu.com

Waar komt Icynene vandaan?

Icynene werd ontwikkeld in Canada. Het extreme klimaat van dit land, dat in de zomer temperaturen kent tot 35 °C en in de winter zeer lage temperaturen tot wel – 40 °C, deed de behoefte aan een geschikt isolerend product als Icynene ontstaan.

Ook de strenge Canadese milieunormen droegen bij aan de totstandkoming van dit ecologisch verantwoorde product.

Naast Canada wordt Icynene in Amerika steeds meer toegepast. Ook in Europa wordt Icynene steeds populairder.

Icynene is bovendien een product dat helemaal klaar is voor de toekomst want vanaf 2023 is het sprayen van schuim met HFK’s verboden.

Kies ook voor milieuvriendelijke en geurloze isolatie. Vraag hier gratis isolatie offertes aan.

Wat zijn de voordelen van Icynene isolatie

Waarom zou je voor Icynene kiezen?

Niet giftig product op waterbasis: Isolatie met Icynene wordt beschouwd als een ecologisch verantwoorde keuze.

Volledig luchtdichte en ademende isolatielaag: Doordat het 100 keer zijn eigen omvang uitzet, vult het elk gaatje en kiertje.

Uitstekende isolatiewaarde: Meer over de isolatiewaarde lees je onder het kopje ‘Wat zijn de isolatiewaarden van Icynene?

Akoestische isolatie: Icynene zorgt naast thermische isolatie ook voor een goede akoestische isolatie, waardoor je minder last hebt van geluiden van buitenaf.

Tijdens het aanbrengen komen er geen schadelijke vluchtige stoffen vrij: Het schuim bevat geen Cfk’s, formaldehydes, HFK’s, HFA of andere vluchtige stoffen.

Geurarm: Het product geeft geen geur af, in tegenstelling tot PUR.

Brandvertragend product: Icynene is zelfdovend bij brand, het is vlamvertragend, vloeit niet uit en het produceert bovendien heel weinig rook. Icynene heeft een brandklasse E.

Ademend: Door de opencellige structuur blijft Icynene dampopen.

Waterafstotend: Icynene is hydrofoob (waterafstotend) en neemt geen vocht op. Ondanks de opencellige structuur zuigt het schuim zich niet vol met water.

Hiermee is het geen voedingsbodem voor bijvoorbeeld schimmels en bacteriën.

Breed toepasbaar: Icynene is ideaal voor het isoleren van muren, vloeren en daken.

Recyclebaar: De overschotten van Icynene kunnen volledig hergebruikt worden.

Soepel: Het past zich gemakkelijk aan de bewegingen van staal- of houtskelet aan.

Wat zijn de nadelen van Icynene?

Het toepassen van Icynene kent ook enkele nadelen:

  • Het mag alleen door een gespecialiseerd bedrijf worden aangebracht.
  • Eenmaal aangebracht en uitgehard kan Icynene alleen mechanisch worden verwijderd. Dit betekent dat het verpulverd moet worden om de isolatielaag weg te krijgen.
Vergelijk vrijblijvend isolatiespecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Waar wordt Icynene toegepast?

Icynene is een isolatieproduct dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Zo kun je het toepassen voor:

  • (Spouw) muurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie

Icynene als (spouw)muurisolatie)

Vanwege de uitstekende akoestische isolatie is Icynene een zeer geschikt product voor in de spouwmuur of op de binnenmuur. Hiermee worden geluiden van buitenaf goed tegengehouden.

Daarnaast worden koudebruggen goed aangepakt.

Het mooie van Icynene is dat het zich aan elke ondergrond aanpast. Of het nu gaat om beton, steen, hout of metaal. Hoewel het vochtdoorlatend is, worden de luchtstromen van buitenaf volledig geblokkeerd.

Icynene kan zowel als muurisolatie voor buiten als binnen dienen.

Icynene als dakisolatie

De constructie van het dak maakt het niet altijd gemakkelijk om deze te isoleren. Het dak na-isoleren door middel van isolatieplaten is in de meeste gevallen niet zo efficiënt als het isoleren met isolatieschuim.

Dit komt omdat je isolatieplaten op maat moet snijden en vervolgens moet afdichten met een ander, minder goed isolerend materiaal.

Bij de aanwezigheid van veel vocht en met name wanneer er sprake is van lekken in het dak, zullen de meer traditionele isolatiematerialen het water absorberen.

Dit heeft tot gevolg dat ze hun thermische eigenschappen verliezen. Doordat Icynene vochtdoorlatend is, zal je hier geen last van hebben.

Dak isoleren met Icynene

Vloerisolatie

Icynene is ook heel geschikt om je vloer of de wanden van de kruipruimte te isoleren. Het schuim wordt tegen het plafond of muur van de kruipruimte gespoten en hecht zich meteen.

Doordat Icynene ademend is, trekt het geen vocht aan. Bovendien droogt het op natuurlijke wijze. Insecten en ongedierte vinden het geen aangenaam materiaal om zich in te nestelen.

Ook voor houten vloeren zoals bijvoorbeeld op zolder is Icynene een perfecte oplossing. Op zolder heb je vaak te maken met buizen en leidingen. Die kun je ook heel efficiënt isoleren met Icynene isolatieschuim.

Wil je ook naadloze isolatie in je spouwmuur, onder je vloer of dak? Vraag hier gratis offertes aan.

Wat zijn de isolatiewaarden van Icynene?

Als het gaat om isolatie, dan is het begrip isolatiewaarde erg belangrijk. De isolatiewaarde geeft namelijk aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal isoleert.

Zo kennen we de zogenaamde Lambdawaarde, deze geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. Daarnaast heb je de R-waarde, deze is afhankelijk van hoe dik het materiaal aangebracht is.

Icynene heeft de volgende isolatiewaarden:

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,033 W/mK
R-waarde 3 (bij 10 centimeter dik)

Offertes aanvragen bij isolatiespecialisten

Wil je ook je huis (beter) laten isoleren? Het is verstandig om in dat geval bij meerdere isolatiespecialisten een offerte op te vragen. Zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is.

Snel een erkend isolatiebedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
6% btw-tarief - erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd