Hybride Warmtepomp met een Airco
Benieuwd of je een hybride warmtepomp en een airco kunt combineren of toch één van de twee interessanter is? Lees dan hieronder verder.
Inhoudsopgave
Kun je een airco combineren met een hybride warmtepomp?
Een airco kun je prima combineren met een hybride warmtepomp. Het zijn twee verschillende apparaten die je samen kunt laten werken of elkaar kunnen aanvullen.
- Verwarmen: De airco kan specifieke ruimtes energiezuinig extra bijverwarmen, terwijl de hybride warmtepomp voor de warmte in je gehele woning zorgt.
- Koelen: De airco kan in de zomer je huis koelen en in de winter als bijverwarming werken, terwijl de hybride warmtepomp dan als hoofdverwarming werkt. Hier lees je meer over een airco als bij- en hoofdverwarming.
Om de twee apparaten en de combinatie goed te begrijpen, hieronder uitgebreide uitleg over de airco en hybride warmtepomp. Ook komen de verschillen en overeenkomsten aan bod.
Interesse in een airco verwarming? Vraag hier gratis airco offertes aan. Interesse in een (hybride) warmtepomp? Vraag hier gratis warmtepomp offertes aan.
Wat wordt er bedoeld met een airco?
Als de meeste mensen denken aan een airco, denken ze aan koele lucht. Dat is niet vreemd, want een airco wordt in Nederland vaak alleen gebruikt als koeler.
Maar de meeste (vaste) airco’s kunnen ook verwarmen. Daarom heet een airco verwarming ook wel lucht/lucht warmtepomp.
Er zijn verschillende soorten airco’s (die kunnen koelen en verwarmen).
1. Split airco
Een split airco bestaat uit een of meerdere vaste binnenunits die is aangesloten op een buitenunit. Tussen de units zitten leidingen met koudemiddel die de warmte of koude buitenlucht omzetten in koude of warme lucht voor binnen. Er zijn twee varianten.
- Single-split: Dit systeem bestaat uit één binnenunit en één buitenunit, geschikt voor één ruimte.
- Multi-split: Dit systeem bestaat uit twee (duo) of meerdere binnenunits op één buitenunit. Hiermee kun je meerdere ruimtes op temperatuur brengen. Dus bijvoorbeeld je woonkamer en slaapkamers.
2. Monoblock airco
Is er geen vergunning of ruimte voor een buitenunit? Dan kan een monoblock airco een oplossing zijn.
Een monoblock airco is een systeem dat werkt zonder buitenunit. Er zijn wel één of twee luchtkanalen nodig in de gevel. Hierdoor moet een monoblock tegen de binnenmuur komen die aan de gevel grenst. Je kunt met een monoblock maar één ruimte koelen en verwarmen.
Er moet wel bijgezegd worden dat het aanbod aan monoblocks die ook kunnen verwarmen wel kleiner is dan bij de split airco’s.
Verschillende modellen airco’s
Naast de systemen zijn er ook nog verschillende airco modellen.
- Wandmodel: Dit model zie je het meeste terug. Een airco net onder het plafond aan een binnenmuur. Wandmodellen zijn bijna altijd split-airco’s.
- Vloermodel: Een vloerairco hangt meestal ter hoogte van een radiator. Monoblock airco’s zijn meestal vloermodellen, ook is er veel keuze in split vloerairco’s.
Een airco (verwarming) aanschaffen? Vraag hier gratis offertes aan om airco specialisten te vergelijken.
Wat is een hybride warmtepomp?
Bij een warmtepomp denken veel mensen aan een lucht/water warmtepomp. Hierbij wordt buitenlucht omgezet in warm cv-water. Dit cv-water kan naar de radiatoren of naar een vloerverwarming.
Als je woning al een cv-ketel heeft of niet voldoende geïsoleerd is, dan is een hybride warmtepomp een goede oplossing.
Een hybride warmtepomp bestaat uit twee delen.
- Cv-ketel: De cv-ketel zit bij een hybride warmtepomp als backup. Als de warmtepomp niet voldoende kracht heeft om te verwarmen, dan springt de cv-ketel bij. Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt de combi HR-ketel vaak voor het warme tapwater (douchen, keuken et cetera).
- Warmtepompdeel: Het warmtepompdeel zorgt alleen voor het warme cv-water. Het warmtepompdeel kan voor het grootste deel van het jaar in zijn eentje de woning geheel verwarmen.
In de meeste gevallen is het warmtepompdeel bij een hybride een lucht/water warmtepomp. Maar er is ook nog een andere variant.
- Buitenlucht: Hierbij heb je een buitenunit die lucht onttrekt van buiten en dit omzet in warme (en soms zelfs koude) cv-water. Dit is veruit de meest gekozen vorm.
- Ventilatielucht: Hierbij wordt er via het mechanisch ventilatiesysteem, ventilatielucht onttrokken en omgezet in warm cv-water. Een ventilatielucht warmtepomp is vaak iets minder betrouwbaar omdat de hoeveelheid warmte afhankelijk is van de hoeveelheid warme ventilatielucht. Daarom wordt er veel meer voor een (buiten)lucht/water warmtepomp gekozen.
Koelen met een hybride warmtepomp
Heb je water vloerverwarming liggen? Dan is het vaak ook mogelijk om te koelen met een hybride warmtepomp. Hierbij stroomt er water door de vloerverwarmingsbuizen die een paar graden koeler is dan de ruimte. Daarmee wordt het aangenaam koel in huis.
Interesse in een hybride warmtepomp (naast de een airco)? Vraag hier gratis offertes aan om warmtepomp specialisten te vergelijken.
Wat zijn de verschillen tussen de hybride warmtepomp en airco?
Onder de bovenste kopjes heb je al een aardige indruk gekregen van de twee verschillende installaties.
Hieronder een lijst om de verschillen tussen de twee…
- Prijs: De aanschaf van een gemiddelde airco is voordeliger. Voor een multisplit met twee binnenunits betaal je ongeveer €2.500 inclusief installatie. Bij een hybride warmtepomp ligt dit rond de €6.000 inclusief installatie.
- Subsidie: Voor een airco is er geen subsidie. Voor een hybride warmtepomp wel. Hier lees je daar meer over.
Lucht versus cv-water: Een hybride warmtepomp zorgt voor warm cv-water. Een airco voor warme en koele lucht. - Koel: De airco is effectief in het koelen van de ruimte. Als je vloerverwarming hebt dan is het ook mogelijk met een hybride warmtepomp. Alleen vloerkoeling is minder snel en verlaagt de temperatuur in huis minder dan een airco.
- Energiebron: Zowel de airco als het warmtepomp deel van een hybride zijn 100% elektrisch. Alleen bij een hybride warmtepomp heb je de cv-ketel als backup die op gas werkt.
- Verdeling: Om meerdere ruimtes in huis te verwarmen en koelen met de airco heb je meerdere binnenunits nodig. Een hybride warmtepomp werkt op bestaande radiatoren of vloerverwarming.
- Functies: De airco binnenunit heeft vaak extra functies voor een prettig leefklimaat. Zo kan een airco ontvochtigen, ventileren en kan het stofjes uit de lucht filteren. Dit is niet mogelijk met een hybride warmtepomp die op de cv werkt.
Wat zijn de overeenkomsten tussen de hybride warmtepomp en airco?
Naast de verschillen nog even de overeenkomsten…
- Zuinig: Een airco en warmtepomp kunnen tot wel 3 tot 6x zuiniger je kamer opwarmen dan een cv-ketel.
- Zonnepanelen: Energie van zonnepanelen kan gebruikt worden door beide apparaten. Zo hoef je minder terug te leveren aan het net.
Conclusie
Maar wat is nu slim? Wel in beide apparaten investeringen of toch voor één van de twee kiezen. Dit verschilt per situatie…
Wanneer is de combi slim?
In welke situaties is de combinatie tussen een airco en hybride warmtepomp interessant?
- Als de hybride warmtepomp op radiatoren werkt in een matig geïsoleerd huis. Zo kun je heel specifiek een ruimte bijverwarmen met de airco, zonder dat de cv-ketel aan hoeft. Als voordeel heb je natuurlijk dat je tijdens de warme maanden ook kunt koelen.
- Geen vloerverwarming hebt liggen waarmee de hybride warmtepomp in de zomer de vloer kan koelen.
Wanneer is alleen een hybride warmtepomp slim?
- Goed geïsoleerd huis hebt en het bijna het hele jaar rond je huis kan verwarmen op enkel het warmtepompdeel.
- Je vloerverwarming hebt liggen waarmee je ook kan koelen.
Wanneer is alleen een airco (verwarming + koeling) slim?
- Als je een kleine woning hebt die je met een duo-split (2 binnenunits) of single-split kunt verwarmen (en koelen).
- Geen vloerverwarming hebt, geen budget hebt voor een hybride warmtepomp of het niet mogelijk is.
Vraag gratis offertes aan
Interesse in een airco of een hybride warmtepomp? Kom hier in contact met warmtepomp specialisten en vraag offertes aan.
Vraag hieronder gratis offertes aan voor een airco (verwarming). Geheel vrijblijvend.