Airco In Je Appartement (Verwarmen + Koelen)
Interesse om je appartement gasloos te verwarmen en te koelen (zonder radiatoren of vloerverwarming?) Dan kan een airco verwarming uitkomst bieden.
Lees hieronder meer over de mogelijkheden voor een airco als hoofd- of bijverwarming in je flat.
Inhoudsopgave
- Wat zijn de voordelen van een airco in een appartement?
- Welke soorten airco’s kunnen een appartement verwarmen (en koelen)?
- Is een airco in je appartement mogelijk?
- Airco in je appartement: Als hoofdverwarming of bijverwarming?
- Wat voor vermogen heb ik nodig om mijn appartement te verwarmen?
- Vraag gratis offertes aan bij airco specialisten
Wat zijn de voordelen van een airco in een appartement?
Waarom is een airco in een appartement interessant?
1. Snel een warm appartement: Een airco maakt een ruimte snel warm. Zeker als het appartement redelijk tot goed geïsoleerd is, kost het maar 10 minuutjes om bijvoorbeeld een gemiddelde woonkamer te verwarmen.
2. Koelen en verwarmen: Een airco staat vooral bekend als koelapparaat. Dus je hebt naast een verwarmingsbron voor in de koude maanden ook meteen een koeler voor de warme maanden. Dit maakt de installatie een interessante investering. Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.
3. Gasloos: Je hoeft geen gas te gebruiken om een airco te laten draaien. Heb je stadsverwarming of blokverwarming? Dan kun je overwegen om deze af te sluiten als je de airco als hoofdverwarming kunt gebruiken. Er zitten aan het afsluiten van stadsverwarming wel kosten verbonden. Zo kost het al gauw €400+ om de stads/blokverwaming af te laten sluiten.
Over hoofd- en bijverwarming lees je meer onder het kopje ‘Airco in je appartement: Als hoofdverwarming of bijverwarming?’.
4. Ventileren en ontvochtigen mogelijk: Het is naast verwarmen en koelen ook vaak mogelijk om je woning te ventileren en ontvochtigen. De meeste appartementen hebben een ventilatiesysteem, dus dan is het ventilatiesysteem minder interessant. Maar ontvochtigen is wel handig. Hiermee breng je de luchtvochtigheid in balans waardoor het aangenamer voelt in huis en er geen vochtproblemen in huis ontstaan.
5. Breekwerk is minimaal: Om een airco binnenunit en buitenunit te plaatsen is er wel enig boorwerk nodig, maar niet zoals bij bijvoorbeeld vloerverwarming. Hiervoor moet de vloer open, er eventueel gefreesd worden en opnieuw een vloer gelegd worden. Dit is bij een airco lucht/lucht warmtepomp niet nodig.
Interesse in een airco als verwarming (en koeling). Vraag hier gratis airco offertes aan.
Wat zijn de nadelen van een airco in een appartement?
Wat maakt een airco minder interessant.
1. Zichtbaar: Een airco is net als een radiator goed zichtbaar in een appartement. Het is mogelijk om een airco achter een valse wand of plafond te plaatsen, maar dit maakt een airco installatie wel een stuk duurder. Voor echt onzichtbare verwarming, heb je vloerverwarming nodig.
2. Meerdere binnenunits nodig voor totale verwarming: Om je gehele appartement te verwarmen zijn er vaak meerdere binnenunits nodig. Bijvoorbeeld één in de woonkamer en één in de slaapkamer. Deze moeten allemaal een plekje krijgen. Vooral in de slaapkamer(s) kan het af en toe puzzelen zijn.
3. Geluid: Een binnenunit van een airco maakt gemiddeld meer geluid dan radiatoren en vloerverwarming. Een binnenunit zorgt voor 20 tot 30 dB aan geluid.
Het geluidsniveau is afhankelijk van het niveau waarin je de unit zet. Dus op een laag vermogen is de geluidsproductie vaak fluisterstil.
De buitenunit maakt ook geluid. Als de buitenunit op het balkon of terras moet staan, dan kan het zitten op het balkon als onprettig worden ervaren. Het voordeel is dat bij koud weer de airco wat harder moet werken, je ook niet snel op het balkon zit.
Welke soorten airco’s kunnen een appartement verwarmen (en koelen)?
Wist je dat een airco die verwarmd wordt ook wel lucht/lucht warmtepomp wordt genoemd? Een airco werkt in principe hetzelfde als een lucht/water warmtepomp (wat in de volksmond warmtepomp wordt genoemd).
Het grote verschil is dat het een lucht/water warmtepomp cv water verwarmt en een airco of lucht/lucht warmtepomp warme lucht uitblaast.
Er zijn verschillende airco’s geschikt om in een appartement te hangen.
Split airco
Een split airco bestaat uit een airco binnenunit(s) en buitenunit. Er is bij een split airco dus ruimte nodig om de buitenunit op het balkon of gevel kwijt te kunnen. Hiervoor is toestemming nodig van je VvE. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Is een airco in je appartement mogelijk?’.
Er zijn twee verschillende soorten split-airconditioners.
Single-split
Bij een single split airco bestaat het systeem uit één buitenunit en één binnenunit. Je kunt bijvoorbeeld je slaapkamer of je woonkamer verwarmen. Een single-split is vooral geschikt als bijverwarming in je appartement.
Multi-split
Een multi-split is een systeem dat bestaat uit één buitenunit en twee (duo-split) of meer binnenunits. Vaak kunnen er maximaal 8 binnenunits op één buitenunit. Meer dan 8 binnenunits zijn er niet nodig in een appartement, dus is er maar één buitenunit nodig.
Met een multi-split kun je bijvoorbeeld de slaapkamers en living verwarmen en koelen.
Vaste airco zonder buitenunit
Een vaste airco zonder buitenunit (monoblock), kan erg interessant zijn voor in een appartement. Bij een monoblock airco heb je geen buitenunit nodig, maar alleen luchtkanalen. Dit is minder zichtbaar aan de gevel van je appartementencomplex.
Voor welk type airco kies jij? Laat je adviseren. Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.
Is een airco in je appartement mogelijk?
Woon je in een appartement dat onderdeel is van een VME (Vereniging van Mede-eigenaars)? Dan heb je bijna altijd toestemming nodig om een split airco of een vaste monoblock airco te plaatsen.
Vraag het aan
Voordat je tot de aanschaf van een vaste airco overgaat, vraag eerst wat de regels zijn van het appartementencomplex en leg je plannen voor. De plannen voor de airco worden bij een VME vergadering besproken en goedgekeurd door de leden.
Afkeur
Een buitenunit mag volgens de wet niet te veel geluid produceren. Dit is overdag 45 dB en ‘s avonds/’s nachts 40 dB. Kun je dat niet garanderen dan is er nog een alternatief in de vorm van een vaste monoblock met de twee ventilatiegaten (waar je over leest onder het kopje ‘Vaste airco zonder buitenunit’).
Om tijd te besparen kun je beste zowel een split airco als een monoblock voorleggen aan de VME. Zo bespaar je tijd als de split-airco wordt afgekeurd, je sneller weet of de monoblock wel goedgekeurd wordt.
Airco in je appartement: Als hoofdverwarming of bijverwarming?
Een airco kun je op twee manieren gebruiken. Als hoofd- of bijverwarming.
- Bijverwarming: Een bijverwarming zorgt voor extra warmte naast een andere warmtebron zoals bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming. Bijverwarming is geschikt voor in alle soorten appartementen, van oud tot nieuw, omdat je minder vermogen nodig hebt.
- Hoofdverwarming: Bij een hoofdverwarming zorgt één warmtebron voor de verwarming in huis. Dit kan ook een airco zijn. Is je appartement goed geïsoleerd, dan is het mogelijk om een airco in te zetten als hoofdverwarming.
Wat voor vermogen heb ik nodig om mijn appartement te verwarmen?
Om te bepalen welke airco warmtepomp bij je appartement past moet je naar het aantal kW kijken.
Om het vermogen te berekenen heb je de volgende formule nodig: m³ kamer x factor = Watt / 1000 = kW
De m³
Dit is het aantal kubieke meter van je kamer.
Dit kan bijvoorbeeld 5 m x 7 m x 2,2 meter = 77 m³ zijn.
Factor
De factor houdt in hoe goed je appartement geïsoleerd is.
- Factor 30: Is een zeer goed geïsoleerd appartement. Dubbel of triple glas met goede muurisolatie.
- Factor 40: Een redelijk goed geïsoleerd appartement.
- Factor 50: Een matig geïsoleerd appartement. Hierbij is het vaak niet mogelijk om de airco als hoofdverwarming te gebruiken.
Vermogen voor je appartement berekenen
De formule kun je als volgt invullen. Zo krijg een je idee hoeveel vermogen er nodig is:
- 77 m³ x 40 = 3080 / 1000 = 3 kW
Dit voorbeeld is voor een woonkamer in een appartement. Voor de slaapkamer heb je vaak een kleiner vermogen nodig om de ruimte kleiner te maken. Een voorbeeldberekening voor de slaapkamer kan zijn:
- 26 m³ x 40 = 1040 / 1000 = 1 kW
Vermogen berekenen
Interesse in een airco om te verwarmen en koelen? Vraag advies over de juiste modellen en vermogens aan airco specialisten. In de calculator wordt ook de formule m³ kamer x factor = Watt / 1000 = kW) gebruikt.
Vraag gratis offertes aan bij airco specialisten
Interesse in een airco om te verwarmen en koelen? Vraag advies over de juiste modellen en vermogens aan airco specialisten.
Vraag hieronder gratis airco offertes aan. Geheel vrijblijvend.