Stelkozijn Plaatsen bij PVC Ramen [Nodig of niet?]
Een stelkozijn is een PVC of houten frame dat voorzien is van een PVC folie. Dit frame vormt de verbinding tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Het ‘echte’ kozijn wordt dan tegen het stelkozijn geplaatst.
In welke gevallen moet je nu een stelkozijn laten plaatsen, wat zijn de voor- en nadelen ervan en kan een PCV raam eigenlijk ook zonder stelkozijn worden geplaatst?
In deze gids lees je er meer over.
Inhoudsopgave
Wat is een stelkozijn en waarvoor dient het?
-
- Een stelkozijn is een raamwerk dat wordt geplaatst voordat het PCV raam wordt gemonteerd. Het stelkozijn komt in de opening die is ontstaan door het verwijderen van het oude kozijn.
- Het nieuwe PCV raam wordt dan tegen het stelkozijn aangetrokken en kan op deze manier naadloos en waterdicht worden gemonteerd.
- Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst.
- Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd.
- Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn. Wanneer er 1 cm tot meer centimeters verschil zit in de muren, dan zijn deze verschillen met een stelkozijn niet op te vangen.
- Een stelkozijn heeft een gemiddelde dikte van 15 tot 18 mm.
Hoe stelkozijnen zijn ontstaan
Om het vroeger mogelijk te maken om de smalle Duitse kozijnen in de brede Nederlandse openingen te plaatsen, werden hiervoor stelkozijnen gebruikt. Tegenwoordig zijn de kunststof profielen verbreed, deze zijn meestal net zo breed als houten kozijnen, waardoor er om deze reden vaak geen stelkozijn meer nodig is.
Houten of PCV stelkozijn
Stelkozijnen kunnen gemaakt zijn van hout of van PVC.
Wat zijn houten stelkozijnen?
Vroeger was elk stelkozijn gemaakt van hout. Het voordeel van hout is dat het gemakkelijk te verwerken is en dat je het ter plekke op maat kunt zagen. Het voor stelkozijnen gebruikte hout bestaat uit 15 mm dikke, watervast hechthouten stroken.
Deze hebben een behandeling tegen weersinvloeden ondergaan, wat je soms kunt zien aan de oranje kleur van het kader. Er is dan een laag oranje grondverf aangebracht om ervoor te zorgen dat het hout langer meegaat en het tevens goed winddicht is en goed isoleert.
Wat zijn PVC stelkozijnen?
Een stelkozijn van PCV heeft dezelfde functies als een stelkozijn van hout. Het voordeel van een PVC stelkozijn is dat het niet behandeld hoeft te worden.
In tegenstelling tot hout kan PCV niet gaan rotten in de spouw. Bovendien is PCV onderhoudsarm, neemt het geen vocht op en kan er geen schimmelvorming in plaatsvinden.
Hoewel het niet hoort in een normale spouw, kunnen hier soms toch problemen ontstaan met kou en vocht.
Bij hout bestaat dan de kans dat het gaat rotten, op een plek die lastig te bereiken is. Om die reden wordt er meer en meer gebruik gemaakt van PVC stelkozijnen.
Wat zijn de voordelen van een stelkozijn?
Het gebruiken van een stelkozijn heeft de volgende voordelen:
- De constructie wordt er steviger door.
- Het zorgt voor een betere afdichting van kieren.
- Er is een betere aansluiting van het kozijn mogelijk.
- Het plaatsen van het kozijn is gemakkelijker wanneer er gewerkt wordt met een stelkozijn.
- De isolatiewaarden worden erdoor verbeterd.
- Het geeft een mooi strak afgewerkt resultaat.
- Het geeft een kleinere kans op scheuren in de binnenmuur doordat er geen grote ankers nodig zijn tussen het kozijn en de binnenmuur.
- Er hoeft voor de montage minder kit gebruikt te worden. Kitvoegen zijn bovendien na 5 tot 10 jaar ook weer aan vervanging toe.
- De werking van PCV ramen als gevolg van temperatuurverschillen wordt er beter door opgevangen. Het stelkozijn geeft ruimte voor deze werking, zonder dat er beschadigingen optreden.
- Het zorgt voor een langere levensduur van het kozijn.
- Zonder stelkozijn te plaatsen kan het kozijn op den duur los komen te zitten.
- Vanwege de goede dichting en de stevigheid van de constructie, verhoogt een montage met stelkozijnen de inbraakveiligheid. Om die reden is een stelkozijn een vereiste voor inbraakveiligheid klasse 2, de klasse die vereist is voor het politiekeurmerk.
- Je verlengt er de levensduur van de gehele raamconstructie mee.
Wat zijn de nadelen van een stelkozijn?
Aan het gebruik van een stelkozijn zijn ook een aantal nadelen verbonden:
- Bij oudere woningen kan er ruimte gaan ontstaan door het gebruik van een stelkozijn.
- Het monteren van de ramen neemt meer tijd in beslag (ongeveer een half uur meer per kozijn). Dit komt omdat het arbeidsintensiever is en er meer montagemateriaal voor nodig is.
- Het monteren van met stelkozijn is hierdoor dus ook duurder.
Kan een PVC raam zonder stelkozijn geplaatst worden?
Voor de montage van een kozijn zonder gebruik te maken van een stelkozijn wordt ook wel de term stompe montage gebruikt.
Er zijn bouwkundigen die geen voorstander zijn van deze zogenaamde stompe montage. Zij geven aan dat ramen die zonder stelkozijn worden geplaatst, in de loop van de tijd vaak los gaan zitten en dat het herstel hiervan lastig en duur is.
Voorstanders van de stompe montage geven aan dat elk merk tegenwoordig verdiepte profielen heeft en dat stelkozijnen vooral nodig waren om bij de eerste generatie ramen als brug te dienen tussen de binnen- en de buitenmuur.
Wanneer wel stelkozijnen monteren?
In het algemeen wordt in ieder geval in de volgende situaties aangeraden om wel gebruik te maken van stelkozijnen:
- Als er geen binnen- of buitenmuur aanwezig is.
- Als er geen binnen- en geen buitenmuur aanwezig is.
- Als het betreffende kozijn onderdeel is van een gehele gevel.
- Als er smalle ramen gemonteerd gaan worden. (Bijvoorbeeld aluminium ramen of design ramen).
- Als er in het PVC raam geen staal over de gehele werkbreedte ter ondersteuning zit.
Offertes aanvragen bij PVC raamspecialisten
Wil je binnenkort ook de ramen in je huis laten vervangen? Of heb je ramen nodig voor een nieuw te bouwen woning?
Win advies in over welk soort montage (met over zonder stelramen) in jouw situatie het beste is. Vraag bij meerdere PVC raamspecialisten offertes aan. Dit is 100% vrijblijvend en gratis.