Broodjesvloer Isoleren
Heb je een broodjesvloer als basisvloer en wil je graag de vloer isoleren? Hieronder lees je meer over broodjesvloeren en welke isolatiemateriaal er bij passen.
Inhoudsopgave
Wat is een broodjesvloer?
Een broodjesvloer is over het algemeen een sterke basisvloer die prima na-geïsoleerd kan worden. Een broodjesvloer wordt ook wel een combinatievloer genoemd, omdat het bestaat uit twee delen (balken/liggers met isolatiemateriaal er tussen).
Een broodjesvloer is vaak als volgt opgebouwd.
- Betonnen liggers (soort balken) of stalen balken.
- Tussen de liggers/balken zit een isolerende vulling. Dit is meestal EPS (tempex), maar andere isolatiematerialen zijn in het verleden ook gebruikt. Deze isolerende elementen/vulling worden de broodjes genoemd.
- Op de balken/liggers en isolatiebroodjes zit een laag van cement, gewapend beton of andere egalisatielaag.
De bovenste vloer is de basisvloer. Bovenop de broodjesvloer komt een dekvloer met eventueel vloerverwarming en daarop de leefvloer (laminaat, parket, PU-gietvloer). De complete opbouw zie je in de afbeelding hieronder.
Is het een kwaaitaal vloer?
Het is mogelijk dat je broodjesvloer een kwaaitaalvloer is. Dit is een specifieke broodjesvloer die werd gemaakt door het bedrijf Kwaaitaal. Als de broodjesvloer tussen ongeveer 1965 en 1980 is gelegd, kan het een Kwaaitaalvloer zijn.
Waarom dit even apart vermeld wordt, komt doordat bij de productie bij specifiek die Kwaaitaal broodjesvloer er calciumchloride werd toegevoegd aan de betonnen liggers. Dit werd gedaan om de liggers sneller uit te laten harden en zodat de productie sneller ging.
Helaas bestaat door het gebruik van calciumchloride de kans dat de vloer eerder last heeft van betonrot en de levensduur korter is dan gedacht.
Laat dus een vloerisolatie specialist naar de vloer kijken, of deze in een goede staat is. Als de Kwaaitaalvloer in prima staat is, is er geen renovatie nodig en kan het gewoon na-geïsoleerd worden.
Laat je broodsjesvloer isoleren. Vraag hier gratis vloerisolatie offertes aan.
Nu snel door naar het isoleren van een broodjesvloer…
Welke soorten isolatiematerialen zijn geschikt voor broodjesvloeren?
Er zijn verschillende soorten vloerisolatie materialen geschikt. Een broodjesvloer is in de basis een betonvloer, en hoeft er geen dampopen isolatiemateriaal gebruikt te worden. Het voordeel daarvan is, is dat je materiaal kunt gebruiken met een zeer hoge isolatiewaarde zoals PIR, en mocht je het willen PURschuim.
Isolatiewaarde
Onder de verschillende kopjes vind je info over de isolatiewaarde van een materiaal. Dit geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal de warmte in huis houdt. Hier lees je uitgebreide info over isolatiewaarde.
Isolatieplaten
Isolatieplaten kunnen prima onder een broodjeslvoer aangebracht worden. Voor een duurzame verwerking worden er vaak pluggen of pennen gebruikt. Lijm is ook mogelijk, maar kan in sommige gevallen toch zijn kleefkracht verliezen in de loop der jaren.
Bij isolatieplaten heb je te maken met kieren. Deze kieren kunnen met PUR of met tape worden afgesloten om een naadloze isolatielaag te krijgen zonder koudebruggen (plek waar warmte verdwijnt).
Interesse in isolatieplaten onder je broodjesvloer? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerisolatie specialisten.
PIR onder een broodjesvloer
PIR is één van de beste isolatiematerialen voor betonvloeren (en andere plekken zoals op een plat dak of schuin dak).
- PIR heeft één van de laagste isolatiewaarde met een Lambdawaarde van 0,024 W/mK.
- De platen zijn licht van gewicht, dus makkelijk om te verwerken in de kruipruimte.
- Er komen geen gassen of stofdeeltjes vrij bij de verwerking en het op maat zagen.
- Geen last van een dalende isolatiewaarde bij een vochtige kruipruimte.
XPS
XPS is een soort van EPS (piepschuim) isolatiemateriaal. Het is een plaat dat bestaat uit gesmolten polystyreen die samen gedrukt wordt tijdens de productie. XPS platen zijn te herkennen aan een blauwe of roze kleur.
- XPS kan zeer goed tegen vocht. Geschikt voor buiten en binnen (bij een vochtige kruipruimte)
- De XPS isolatieplaten hebben ook een lage isolatiewaarde met een Lambdawaarde van 0,031 W/mK.
- XPS is net als PIR licht van gewicht, dus ideaal om snel via de kruipruimte de broodjesvloer te isoleren.
Isolatiefolie
Een ander populair isolatiemateriaal onder zowel houten als betonvloeren is vloerisolatiefolie.
Er zijn verschillende merken isolatiefolie geschikt voor onder een broodjesvloer. Zo heb je de Trifoil, PIF en Isobooster. Maar het meest bekende is de Nederlandse Tonzon folie.
Isolatiefolie is niet de goedkoopste, maar heeft wel een lage lambdawaarde, dus een hoge isolatiewaarde.
Hieronder zie je de eigenschappen en voor-en nadelen van de verschillende folie merken.
- Lage Lambdawaarde van gemiddeld 0,027 W/mK.
- Er komen geen stoffen en stofdeeltjes vrij bij verwerking.
- De folie zorgt ervoor dat de warmte van de vloer wordt gereflecteerd waardoor het gevoel van tocht bij de vloer minimaler wordt.
Isolatieschuim
Voor een echt naadloze isolatielaag kun je bij een broodjesvloer (in goede conditie) kiezen voor een isolatieschuim. Dit kan met open en geslotencellige schuim.
PURschuim
Met PURschuim wordt hier een geslotencellige polyurethaanschuim bedoeld dat wordt aangebracht met gassen. Er vindt nog steeds veel discussie plaats over het gebruik van dit type isolatieschuim. Na het verwerken kunnen de bewoners nog een tijdje een verfachtige lucht ruiken. Ook zijn er door de jaren veel meldingen over gezondheidsklachten die lijken door PURschuim te komen.
Dus als je toch voor een ander materiaal wilt gaan, kun je kiezen voor Icynene of toch voor een isolatieplaat of folie.
Ondanks dit alles, is PURschuim technisch prima geschikt voor onder een broodjesvloer en heeft ook verschillende voordelen.
- Zeer lage isolatiewaarde van 0,027 W/mK
- Naadloze isolatielaag. Er hoeven geen kieren dichtgepurd of getaped te worden.
- Kan in een vochtige ruimte de isolatiewaarde behouden.
Icynene
Icynene isolatie is een soort PURschuim. Maar Icynene is een opencellige schuim die niet aangebracht wordt met gassen maar water als blaasmiddel heeft. Dit maakt het minder irriterend om mee te werken dan gesloten PURschuim.
Icynene heeft de volgende eigenschappen en voordelen.
- Krijgt net als bij andere PURschuim soorten een naadloze laag waardoor er geen koudebruggen ontstaan.
- Lage isolatiewaarde van gemiddeld 0,033 W/mK
- In een vochtige ruimte zakt de isolatiewaarde niet.
Gratis offertes aanvragen voor vloerisolatie
Interesse om je broodjesvloer te laten isoleren? Vraag hieronder gratis offertes aan om vloerisolatie specialisten te vergelijken.