Zonnepanelen

Zonnepanelen Verplaatsen (Bij een Verhuizing)

Ga je verhuizen maar heb je op je huidige woning zonnepanelen liggen? Een optie is om de PV-panelen te verplaatsen naar je nieuwe huis of de panelen te laten liggen.

Maar wat is slim voor jouw situatie? Je huis verkopen met zonnepanelen of meeverhuizen? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
✓ Gratis en vrijblijvend

Waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen wilt verhuizen?

Overweeg je de zonnepanelen mee te verhuizen dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

Ligging van je nieuwe huis: Is je nieuwe locatie gunstig genoeg gelegen om je oude installatie hier op aan te brengen? Heeft het dak een goede hellingshoek (ideaal is tussen de 35° en 38°), is het (deels) georiënteerd op het zuiden, is het dakoppervlakte groot genoeg en is er niet teveel schaduw?

Leeftijd van de zonnepanelen: Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee voordat ze aan vervanging toe zijn. Hoe ouder de panelen zijn, hoe minder rendement ze opleveren. Zijn de panelen al wat ouder en neemt het rendement af? Dan is het doorgaans beter om ze niet mee te verhuizen.

Leeftijd van de omvormer: Hoe oud is de omvormer en wanneer moet deze worden vervangen? De levensduur van omvormers is gemiddeld 8 tot 12 jaar.

Hoe zit het met garantie: Vallen je zonnepanelen nog onder garantie dan is het verstandig om bij de zonnepanelen specialist na te vragen welke invloed verhuizing heeft op de garantieregeling.

Wat gebeurt er met je garantie wanneer de panelen op een ander huis worden geplaatst?

Geïntegreerde panelen: Heb je geïntegreerde (BIPV) panelen dan is het lastiger om deze te verhuizen. Je kunt het beste deze laten liggen en bij je nieuwe woning een nieuwe (geïntegreerde) zonnepanelen systeem laten plaatsen.

Afmelden en aanmelden: Als je de panelen meeneemt of verandert van eigenaar moet je dit doorgeven aan de (nieuwe) netbeheerder. Ook bij opslag en dus een tijdelijk inactief systeem moet je dit doorgeven aan de netbeheerder.

Vraag advies aan zonnepanelen specialisten over het demonteren en verhuizen van je zonnepanelen. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Heb je evenveel energie nodig bij je nieuwe huis?

Een belangrijke vraag is of de energiebehoefte in je nieuwe huis (ongeveer) hetzelfde is als in je oude woning. Hoe zit het met de verwarming van je nieuwe woning? Ligt hier elektrische vloerverwarming of een (volledig elektrische) warmtepomp waarvan de benodigde energie met zonnepanelen moet worden opgewekt?

Hoe zit het met de installaties in de keuken? Ga je koken op gas of op elektriciteit? Het is goed om dit in beeld te krijgen wanneer je overweegt om zonnepanelen mee te verhuizen.

Kun je zonnepanelen verhuizen?

Wat kost het verhuizen van zonnepanelen?

Wat het gemiddeld kost om jouw zonnepanelen systeem te verhuizen is moeilijk te zeggen. Het is afhankelijk van:

 • Hoe moeilijk het is om te demonteren en bij het nieuwe huis te monteren;
 • Wat de afstand is tussen het oude en nieuwe huis;
 • De panelen die gemonteerd worden op je nieuwe huis moeten opnieuw door de AREI keuring. Hier zijn kosten aan verbonden.
 • Of het een serie of parallel geschakeld systeem is.

Wil je een goede prijsschatting voor jouw verhuizing van je zonnepanelen systeem? Neem dan contact op met zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Welke voordelen heeft het verhuizen van PV-panelen?

Het verplaatsen van je zonnepanelen levert de volgende voordelen op:

 1. Je hoeft niet opnieuw een grote investering te doen voor de aanschaf van een zonnepanelen installatie.
 2. Door ze mee te nemen profiteer je in je nieuwe huis verder van het opwekken van zonne-energie.
 3. Is je nieuwe huis qua ligging (bijvoorbeeld op het noorden, zuiden of oost-westen) en overige omstandigheden heel ideaal voor zonnepanelen dan kun je de energieopbrengst nog verder vergroten.

Wat zijn de nadelen van het verhuizen van zonnepanelen?

Er zijn ook nadelen verbonden aan het verhuizen van zonnepanelen:

 1. Het meenemen van de zonnepanelen zal je huidige woning in waarde laten dalen.
 2. De administratieve rondslomp, met aanmelden en afmelden.
 3. Je moet opnieuw een AREI keuring laten doen op het systeem.
 4. Mensen die geïnteresseerd zijn in je huidige woning zullen misschien afhaken wanneer ze horen dat de aanwezige zonnepanelen niet blijven liggen.
 5. Is je nieuwe huis minder geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen dan je huidige woning, dan ga je dus minder energie opwekken met je zonnepanelen en bespaar je minder op je energierekening.

Wanneer verhuizen of verkopen van panelen?

Je kunt uitrekenen wat het meest gunstig is in jouw situatie. Zo kun je je huidige woning laten taxeren met of zonder zonnepanelen.

Als je uitgaat van het extra geld dat je krijgt voor het verkopen van je huis inclusief de zonnepanelen, dan kun je dit afzetten tegen de kosten van het verhuizen en de verwachte opbrengst van de zonnepanelen op je nieuwe woning.

Wat is dan voordeliger?

 • Je zonnepanelen laten zitten en van de meerwaarde een nieuwe installatie kopen?
 • of de zonnepanelen mee verhuizen en zelf profiteren van de resterende opbrengst?

Niet meeverhuizen maar verkopen

Vind je het nogal wat rompslomp om je zonnepanelen mee te verhuizen? Je zonnepanelen laten zitten biedt ook voordelen, zowel voor jou als voor de kopers van je huis.

Vergelijk Zonnepanelen Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de voordelen van het verkopen van je huis met panelen?

 • Een woning met zonnepanelen is meer waard dan een woning zonder zonnepanelen.
 • Potentiële kopers vinden doorgaans een woning met zonnepanelen aantrekkelijker dan een woning zonder zonnepanelen. In de regel is je huis dan ook sneller verkocht.
 • Je kunt je nieuwe huis opnieuw voorzien van een zonnepanelen systeem dat optimaal is afgestemd op de nieuwe situatie zodat je er een optimaal rendement mee haalt.

Wat zijn de voordelen voor de koper?

 • De koper van je huis kan de kosten voor de installatie meenemen in de hypotheek doordat deze bij de prijs van de woning in zitten.
 • De koper kan direct profiteren van de opbrengst van de zonnepanelen en hiermee gelijk besparen op de energierekening.

Zonnepanelen verkopen of kopen bij verhuizing

Offertes aanvragen voor zonnepanelen

Ga je verhuizen en sta je voor de vraag of je de zonnepanelen wel of niet gaat meeverhuizen? Zonnepanelen specialisten adviseren je over wat voor jou de meest verstandige optie is.

Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.