PVC Ramen En Deuren Met HR-glas

Schuifpui Vervangen

Er komt een moment dat je een bestaande schuifpui moet vervangen. Ook een schuifpui is aan veroudering onderhevig en zal in de loop van de tijd minder goed functioneren. Zo kan het zijn dat de schuifpui niet goed meer sluit of isoleert.

In dit artikel lees je meer over wanneer je een schuifpui moet vervangen, hoe dit in zijn werk gaat en welke alternatieven er zijn voor een schuifpui.

Wanneer is het tijd om een schuifpui te vervangen?

Het hangt ervan af of een schuifpui helemaal of voor een deel moet worden vervangen. In sommige gevallen volstaat een reparatie waarna de schuifpui weer jaren mee kan.

Maar ook dan moet je de afweging maken of het niet verstandiger is de schuifpui helemaal te vervangen, zodat je mogelijk over het geheel bekeken goedkoper uit bent.

In de volgende gevallen is het tijd om je schuifpui (geheel of gedeeltelijk) te vervangen:

De schuifpui isoleert minder goed: Bij oude schuifpuien kan er veel warmteverlies plaatsvinden. Dit kan opgelost worden met een nieuwe schuifpui.

Vooral de nieuwste generatie kunststof schuifpuien isoleren zeer goed. Je kunt daarnaast ook kiezen voor isolerend glas of driedubbel glas. Overweeg je alleen het glas te vervangen dan moet de schuifpui dit extra gewicht wel kunnen dragen.

Hier lees je meer over onder het kopje ‘Alleen het schuifpui glas vervangen’.

De schuifpui gaat niet meer soepel open en dicht: In veel gevallen ligt dit aan de zogenaamde geleiders waar de schuifpui overheen schuift. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Rails vervangen‘.

De schuifpui is scheef komen te staan: Dit kan gebeuren door het gebruik van de schuifpui. Vaak is dit op het oog niet direct waarneembaar, maar na wat meetwerk kan toch blijken dat dit het geval is.

Het glas van de schuifpui is lek: Een lek in de beglazing merk je vaak op doordat het glas aan de onderkant van de schuifpui beslaat.

Het hang- en sluitwerk is beschadigd: Dit kan komen door het gebruik of bijvoorbeeld door een inbraak.

Oud: Het kozijn en glas is niet meer in goede staat.

Kies voor isolerend glas in de nieuwe schuifpui

Wanneer je een betere isolatie van je schuifpui wilt dan kies je voor glas met een hogere isolatiewaarde, dus voor hoogrendementsglas (HR-glas).

Tegenwoordig wordt er het meest gekozen voor HR++ glas. Dit type dubbel glas heeft edegas en folie wat het glas extra isolerend maakt.

Daarnaast zie je dat ook HR+++ glas (drie glasplaten) steeds meer aan terrein wint. Dit type

HR-glas is duurder, maar heeft als voordeel dat het zorgt voor nog minder warmteverlies dan de luchtgevulde dubbel glas en standaard hoogrendementsglas.

Alleen het schuifpui glas vervangen

Het is normaal dat een schuifpui slijt tijdens het gebruik. Dit geldt ook voor het glas. Merk je bijvoorbeeld vocht op aan de binnenkant van het glas van de schuifpui of bij beide schuifpui ramen?

Komt er meer tocht in de kamer die vanaf de schuifpui binnenkomt? Of zit er een dikke barst in het schuifpui glas die bijvoorbeeld door een ongelukje is ontstaan?

Rails vervangen

Schuifdeurrails kunnen na verloop van tijd stroever gaan lopen, klemmen of zelf uit de rails lopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

Schuifdeurrailsysteem is defect: Het schuifdeurrailsysteem kan als gevolg van indringend vocht roestvorming vertonen, het kan beschadigd zijn door harde voorwerpen, het kan versleten wieltjes hebben of door andere oorzaken scheef op de rails staan.

Afhankelijk van de ernst van het probleem kan dit gerepareerd worden of moet de hele schuifpui worden vervangen.

Ophangsysteem schuifdeur werkt niet meer goed: Het kan ook zijn dat het ophangsysteem van de schuifdeur niet meer goed werkt. Een schuifdeur is aan slijtage onderhevig.

Het is goed om af en toe het ophangsysteem van een schuifdeur te bekijken en de schuifdeurrails na te lopen. Zo kun je controleren of alles nog goed werkt.

Schuifdeurwieltjes vervangen: Het komt regelmatig voor dat schuifdeurwieltjes versleten of kapot zijn. Schuifdeurwieltjes slijten op den duur, zeker als je de schuifpui veel gebruikt.

Je kunt de schuifdeurwieltjes laten vervangen. Het is wel verstandig om dit niet zelf te doen. Als dit niet goed gebeurt dan is de kans aanwezig dat de schuifpui niet meer geplaatst kan worden.

Soorten schuifpuien

Moet je de gehele schuifpui vervangen dan kun je kiezen voor een nieuw type. Er bestaan grofweg twee soorten schuifpuien.

Kiepschuifpui: De kiepschuifpui kan in tegenstelling tot de ‘normale’ schuifpui, in de kiepstand kan worden gezet. Dit is een handige optie wanneer je wel wilt ventileren, maar liever de schuifpui niet openschuift.

Hefschuifpui: De hefschuifpui zie je vaak bij de wat grotere doorgangen. Het bijzondere van de hefschuifpui is dat de rails in de kozijnen verwerkt zitten. Verder heeft een hefschuifpui geen hoge drempel en is deze gemakkelijk te schuiven door de lichte bediening.

Vervangen door openslaande deuren of harmonicadeuren?

Wil je graag je huidige schuifpui vervangen door iets anders? Je zou kunnen kiezen voor de volgende alternatieven:

Openslaande deuren: Openslaande deuren zorgen voor een stijlvolle aanblik. Schuifpuien nemen minder ruimte in, maar openslaande deuren zorgen voor de grootst mogelijke doorgang naar buiten.

Vouwdeuren/harmonicadeuren: Een vouwwand of harmonicadeur bestaat in de regel uit minimaal drie en maximaal zeven delen.

Het handige aan deze vouwwand is dat je deze op een vrijwel eindeloos aantal manieren kunt openen.

Een vouwdeur heeft anders dan een schuifpui geen vast gedeelte. Hierdoor kun je de opening zowel links als rechts laten ontstaan.

Hoe wordt een schuifpui vervangen?

Het vervangen van een schuifpui verloopt in de volgende stappen:

Oude schuifpui verwijderen

Bij dit deel wordt het eerst het glas en de glaslaten uit het oude schuifpuikozijn gehaald. Daarnaast wordt het oude schuifpui profiel los gezaagd en de kozijnankers afgeslepen.

Stelkozijn zetten

Het volgende deel is het plaatsen van een stelkozijn, indien dat nodig is. Dit is een precisie werkt en moet precies aansluiten op de gevelmuur. Een stelkozijn is bijna altijd maatwerk.

Om het waterdicht te maken en te isoleren worden er tochtbanden geplaatst.

Nieuw schuifpuikozijn in de muur plaatsen

Bij dit deel wordt het kozijn van de schuifpui in het stelkozijn gezet.

Schuifdeel monteren

De schuivende delen worden bij dit deel van het stappenplan in het kozijn geplaatst. Als het de schuivende delen in het kozijn zitten wordt het glas, glaslatten en tochtbanden gemonteerd.

Offertes aanvragen bij schuifpui specialisten

Is je schuifpui ook aan vervanging toe? Win dan advies in bij de vakman hoe deze klus het beste kan worden uitgevoerd.

Vraag vervolgens bij meerdere schuifpui specialisten een offerte op zodat je een goede afweging kunt maken.